Αντιμέτωπος με βαρύτερη ποινή θα βρεθεί στο Εφετείο ο πατέρας Αντώνιος για την υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του για σωματική κακοποίηση από φιλοξενούμενους στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, μετά την έφεση που άσκησε η εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου στα αθωωτικά σκέλη της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή 4 ετών και 3 μηνών.
Η εισαγγελέας διαφωνεί κάθετα με όλες τις αθωωτικές αποφάσεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στέλνοντας και πάλι στο εδώλιο ακόμη και τους τρεις κατηγορουμένους που απηλλάγησαν.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε καταδικάσει τον πατέρα Αντώνιο για πέντε από τις 19 πλημμεληματικές πράξεις που αντιμετώπιζε σχετικά με τα αδικήματα της φυσικής και ηθικής αυτουργίας σε απλή, βαριά και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος ανηλίκων σε δυο δομές, ενώ του έδωσε το δικαίωμα αναστολής στην έφεση, όπως και στους υπόλοιπους τέσσερις υπαλλήλους των δομών οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες.
Η κ. Τριανταφύλλου ωστόσο, με την έφεσή της, θεωρεί εξ ολοκλήρου εσφαλμένη την πρωτόδικη απόφαση, ζητώντας να δικαστούν ξανά από μηδενική βάση όλοι οι κατηγορούμενοι και για τις πράξεις που έχουν απαλλαγεί.
Η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει στο σκεπτικό της ότι τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και μάλιστα σε ακραίες συνθήκες, με βαριές δουλειές όπως γεωργικές εργασίες, με χρήση ακόμα και επικίνδυνων εργαλείων, για πολλές ώρες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.
Οι σκληρές εργασίες, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, αμείβονταν με κουπόνια τα οποία είχαν ελάχιστο αντίτιμο. Εκείνοι που δεν είχαν καλές επιδόσεις εξαναγκάζονταν να εργαστούν περισσότερο από τους άλλους. Και όλα αυτά σε βάρος της εκπαίδευσης τους καθώς η εισαγγελέας επισημαίνει ότι: «Προφανώς κάτι τέτοιο ενισχύει τα στοιχεία ιδρυματισμού και της αποκοπής των παιδιών σε πρόσβαση σε ουσιαστικές δεξιότητες.»
Μάλιστα σημειώνει ότι η γεωργική σχολή της Κιβωτού ήταν «όχι απλώς άτυπη… αλλά και ότι δεν ήταν καν σχολή αλλά απλό πρόσχημα που διευκόλυνε στο να αποκρύπτεται και να δικαιολογείται η υπαγωγή των παιδιών συλλήβδην και χωρίς καν να ερωτηθούν στο καθεστώς αναγκαστικής και εξαντλητικής εργασίας.»
Για την απαλλαγή των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες που αφορούν σε απομόνωση τεσσάρων παιδιών η εισαγγελέας εκτιμά ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως «η απομόνωση αποτελούσε ένα μέτρο σωφρονισμού της δομής.»
GIPHY App Key not set. Please check settings