in

AngryAngry CryCry LOLLOL

Ήρθε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού – Αυτά είναι τα συμπτώματα

Μια νέα υποπαραλλαγή η JN.1 του κορονοϊού την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως παραλλαγές ενδιαφέροντος έχει έρθει στη χώρα μας από τις αρχές Οκτωβρίου.

  • Μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού είχε βρεθεί σε 101 δείγματα που εξετάστηκαν σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα δείγματα είχαν ληφθεί μεταξύ 3 Οκτωβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2023.

Η εμφάνιση της JN.1 συμπίπτει με αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό ως φαίνεται δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

  • «Η υποπαραλλαγή JN.1 καθίσταται γρήγορα η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιο μεταδοτική. Ευτυχώς όμως δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο», δήλωσε στο NBC News η Dr. Mandy Cohen, διευθύντρια των CDC.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Κέντρων, η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορονοϊός ευθυνόταν στις 9 Δεκεμβρίου για το 21% των κρουσμάτων της COVID στις ΗΠΑ. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, όμως, ευθυνόταν μόνο για το 8%.

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασε στο 27,1% των κρουσμάτων της COVID την εβδομάδα που τελείωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2023. Ένα μήνα νωρίτερα, όμως, την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Νοεμβρίου, αποτελούσε μόνο το 3,3%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μία μετάλλαξη διαφορά
Η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορονοϊός είναι «απόγονος» της παραλλαγής Pirola ή ΒΑ.2.86. Η Pirola επίσης εξαπλώνεται στον πλανήτη, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Προβληματίζει τους τελευταίους μήνες τους επιστήμονες επειδή φέρει δεκάδες μεταλλάξεις σε σύγκριση με τον αρχικό κορονοϊό.

  • Η διαφορά της JN.1 από την «μητρική» της ΒΑ.2.86 είναι ότι η νέα υποπαραλλαγή έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα μπορεί εύκολα να μπει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Η παραλλαγή BA.2.86 είχε ανιχνευθεί για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου. Η JN.1 ανιχνεύθηκε στις 25 Αυγούστου. Προς το παρόν, ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα δύο στελέχη αξιολογείται διεθνώς ως χαμηλός. Ωστόσο όσο περισσότερα κρούσματα της COVID υπάρχουν, τόσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

  • Τα συμπτώματα
    Πώς εκδηλώνεται όμως η νέα υποπαραλλαγή JN.1; Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα, αναφέρει η Dr. Molly Fleece, επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός.

  • Πολύ σπανιότερα απ’ ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός εκδηλώνουν οι ασθενείς συμπτώματα όπως:

Ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα)

Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία)

  • Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια λόγω έλλειψης οξυγόνου, καταλήγει η Dr. Fleece.

Τι νομίζετε;

249 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τα «δάχτυλα-λουκάνικα» του βασιλιά – Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια του Καρόλου

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – «Ως μπαμπάς είμαι παρών ακόμα και μετά το διαζύγιο»