in

Ηλεκτρικό ρεύμα – Προ των πυλών νέα επιδότηση των λογαριασμών

Αντίστροφη μέτρηση λίγων ημερών μετρά για την ανακοίνωση του νέου μέτρου στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να αναχαιτιστεί το βάρος το οποίο έχουν επωμιστεί λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής το τελευταίο διάστημα.

  • Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ανακοίνωση του εν λόγω μέτρου θα γίνει αφού λυθούν υπόψιν οι τιμές τις οποίες θα δώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο (1.12.2024).

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για την επιβολή ενός ειδικού φόρου (όχι με την μορφή της έκτακτης εισφοράς η οποία επιβλήθηκε προηγούμενα). 

  • Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (22.11.2024) κλιμάκιο της Κομισιόν είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν την Παρασκευή μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το είδος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν ότι η ΕΕ κατανοεί τα ελληνικά επιχειρήματα. Όπως επίσης κατανοεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τις μόνιμες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ρεύματος που μελετά η Επιτροπή αλλά πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία των καταναλωτών. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί όχι μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα καθώς, όπως αναφέρουν, η επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης της ενέργειας στο Χρηματιστήριο απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν φαίνονται εφικτές αυτή τη στιγμή.

Ως προς το ύψος της παρέμβασης, αυτό θα εξαρτηθεί από τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο και το κατά πόσο θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στη χονδρική.

  • Μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Νοεμβρίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 139,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90,06 ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή 55% υψηλότερη.

Η βάση των επιχειρημάτων με τα οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη αλλά αντιθέτως στηρίζει τα συστήματα των γειτονικών χωρών με εξαγωγές. Παρόλα αυτά υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών.

Ειδικότερα, τονίζονται στη διαπραγμάτευση τρία σημεία:

  • Το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας υπερκαλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, άρα δεν αυξάνει τη ζήτηση από τις γειτονικές χώρες. Αντίθετα το ελληνικό σύστημα είναι έντονα εξαγωγικό τις τελευταίες ημέρες καλύπτοντας ανάγκες της περιοχής.
  • Μεγάλο τμήμα του δυναμικού (μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά, αργότερα μπαταρίες) είναι ευέλικτο, δηλαδή στηρίζει τη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων στις σημερινές συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών.
  • Η χώρα μας διαθέτει υψηλό δυναμικό διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Σε αντίθεση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου οι διασυνδέσεις είναι αδύναμες και αυτό αποτελεί βασική αιτία του διχασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος με υψηλές τιμές στα Βαλκάνια και χαμηλές στο Βορρά και τη Δύση.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η Μαρία Κορινθίου αποκαλύπτει για την αποχώρηση από την εκπομπή του Λιάγκα: «Πάνω από 200 άτομα μας άκουσαν εκείνη την ημέρα»

Πώς να αποκτήσετε Emoji στο Android