in

Ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα – Πως το νέο ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή

Τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο προτού… βελτιωθούν όσον αφορά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την αίσθηση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, καθώς η μια αρνητική έκπληξη διαδέχεται την άλλη στην περιοχή της ανατολικής και νότιας Ευρώπης -με αιχμή, φυσικά, τις εξελίξεις στην Ουκρανία– χωρίς ακόμα να έχουμε μπει ακόμα καν στο χειμώνα.

  • Ως γνωστόν, οι περιορισμένες συνδέσεις της περιοχής μας με την υπόλοιπη Ευρώπη ταυτόχρονα με την επιδεινούμενη πολεμική κρίση μεταξύ Ρωσίας και της Ουκρανίας, είναι δύο βασικοί λόγοι για την μίνι ενεργειακή κρίση (δηλαδή την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος) που περνάμε σήμερα μαζί με την άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου εσχάτως.

Στο στόχαστρο των Ρώσων βρέθηκαν αυτή τη φορά υποσταθμοί που εξυπηρετούν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή τους αναγκαστικά κατά 40% – 90% (δηλαδή, έπεσαν στους επτά από τους εννέα), όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της Ουκρανίας.

  • Πέρα από τον προφανή κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία των αντιδραστήρων σε όρους ασφαλείας, η εξέλιξη αυτή απειλεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τη λιγοστή διαθέσιμη ισχύ που διαθέτει η Ουκρανία και ανεβάζει περισσότερο τις ήδη αυξημένες ανάγκες για εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις γειτονικές της χώρες.

Είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που επηρεάζει το σύνολο της ΝΑ Ευρώπης και την ίδια την Ελλάδα που από το φετινό καλοκαίρι βλέπει την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή να ανεβάζει τις τιμές στα ύψη.

  • Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει ήδη να ανεβάσει κατά 400 MW τη δυναμικότητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας με την Ουκρανία ώστε να φτάσει στο σύνολο τα 2.100 MW με στόχο να καλυφθεί έστω ένα μέρος της χαμένης ισχύος το χειμώνα και να περιοριστεί ο αντίκτυπος.

Εντούτοις, τυχόν μόνιμη ζημιά στις ουκρανικές πυρηνικές μονάδες σημαίνει στην πράξη ότι η χώρα θα χρειάζεται ενδεχομένως να φτάνει πιο συχνά κοντά στο ανώτατο αυτό όριο των 2.100 MW το φετινό χειμώνα από ότι θα ίσχυε διαφορετικά. Ως εκ τούτου, θα γίνει δυσκολότερο το έργο των γειτονικών κρατών να βρουν τις αναγκαίες ποσότητες με αποτέλεσμα άνοδο της τιμής.

  • Απομένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη το παραπάνω σενάριο, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και οι ουκρανικές αρχές πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσουν την κατάσταση και τις δυνατότητες επιδιόρθωσης των ζημιών. Πάντως, η απειλή είναι υπαρκτή και οδηγεί σε εγρήγορση τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τους διαχειριστές του δικτύου και τις κυβερνήσεις όλων των κρατών που επηρεάζονται.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Έκανε πρεμιέρα με το Βινύλιο στο Μακεδονία Tv – «Δεν μας ενδιαφέρουν οι τηλεθεάσεις»

Αληθινή μαρτυρία – Συνοδός πολυτελείας καθυστερεί στα ραντεβού της αλλά…