Αξιωματικοί χαμηλών τόνων με τεχνοκρατική αντίληψη, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γνώση των νέων τεχνολογιών και διάθεση για ομαδική δουλειά μακριά από «κραυγές» και επικοινωνιακές «κορώνες». Αυτό είναι το πρότυπο των Ανώτατων Επιτελικών Στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις που κάνει πράξη την μετεξέλιξη του στρατεύματος στη νέα εποχή σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Το στίγμα δόθηκε με την επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Χούπη και των τριών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσεις στους Ανώτατους Αξιωματικούς και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αποφάσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο προσανατολισμός της νέας στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί τα επόμενα χρόνια τόσο οι τρεις Κλάδοι όσο και η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα κληθούν να κάνουν πράξη την «επιταγή» μετεξέλιξης με την είσοδο νέων οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, την ανάγκη για καινοτομίες, το πρόσταγμα για ριζικές αλλαγές στη δομή και οργάνωση, αλλά και την στροφή στον ανθρώπινο παράγοντα που αποτελεί άλλωστε τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νέο δόγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις επιβάλλει Ανώτατους Αξιωματικούς χαμηλού προφίλ, χωρίς διάθεση για υπέρμετρη επικοινωνιακή προβολή την ώρα που εκκρεμούν σημαντικά προβλήματα αναδιοργάνωσης και ανάγκη για δομικές αλλαγές σε όλα τα ζητήματα: Από τη θητεία των εφέδρων και το συμμάζεμα Μονάδων και Σχηματισμών μέχρι την επιμόρφωση των Στελεχών από τα χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία θα κληθούν να επιχειρήσουν με οπλικά συστήματα και μέσα υψηλής τεχνολογίας και αντίστοιχα μεγάλου κόστους για τους φορολογούμενους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «στην εποχή των F-35, των Belharra και των Spike N’Los δεν μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Στελέχη της να παραμένουν στη λογική περασμένων δεκαετιών». Όσα γίνονται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς τα τελευταία χρόνια αποτελούν το παράδειγμα – προσαρμοσμένα φυσικά στην Ελληνική πραγματικότητα και με δεδομένες τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς μπορεί το τελευταίο διάστημα η ένταση με την Τουρκία να έχει περιοριστεί ωστόσο το casus belli παραμένει όπως και οι διαφορές με τη γείτονα χώρα.
Εντός των επόμενων εβδομάδων και ενώ θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κρίσεις και οι τρεις Κλάδοι όσο και η ΔΕΠ θα κληθούν να δώσουν πλήρη εικόνα τόσο για τις εξοπλιστικές ανάγκες κατά προτεραιότητα όσο και για τις αλλαγές που εισηγούνται στη λογική του εκσυγχρονισμού.
Στο ζήτημα αλλαγών στη δομή και οργάνωση χωρίς αμφιβολία το πιο βαρύ έργο θα έχει το ΓΕΣ ως ο πολυπληθέστερος Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τα εκατοντάδες στρατόπεδα και εγκαταστάσεις ανά τη χώρα και μεγάλο αριθμό Στελεχών να αναλώνεται σε δραστηριότητες που παραπέμπουν σε στράτευμα περασμένων δεκαετιών. Επιπλέον θα πρέπει να διαχειριστεί τόσο την συντήρηση παλαιότερων οπλικών συστημάτων όσο και τον εκσυγχρονισμό άλλων με ταυτόχρονη στοχευμένη απόκτηση καινούργιων. Το ζήτημα της αλλαγής Βάσης της 1ης ΤΑΞΑΣ έπειτα από την πλημμύρα στο Στεφανοβίκειο αποτελεί άμεση προτεραιότητα, ενώ στα εξοπλιστικά ΤΟΜΑ και ελικόπτερα θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Το ΓΕΝ και η νέα του ηγεσία θα έχει ομολογουμένως πολύ δύσκολο έργο. Η ανανέωση του γερασμένου στόλου με απόκτηση νέων πλοίων, η ενσωμάτωση των ψηφιακών φρεγατών Belharra, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα του προσωπικού με τις αθρόες το τελευταίο διάστημα παραιτήσεις αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη εισέλθει σε νέα εποχή με την απόκτηση Rafale και Viper και την αναμενόμενη είσοδο στο μαχητικό 5ης γενιάς F-35. Τα όπλα των αεροσκαφών, το φλέγον ζήτημα των μεταφορικών μέσων αλλά και η άμεση ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Βάσεων και εγκαταστάσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας ηγεσίας.
GIPHY App Key not set. Please check settings