Η Κομισιόν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια. Ο Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Άκης Τζιτζικώστας, επιβεβαίωσε αυτή την ανησυχία, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει αυτή η κατάσταση στους επιβάτες και την τουριστική βιομηχανία.
Αυτές οι αυξήσεις δεν είναι τυχαίες. Συνδέονται άμεσα με τις διεθνείς τιμές καυσίμων, τις αλλαγές στη ζήτηση και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις, δημιουργώντας προφανείς επιπτώσεις για τους ταξιδιώτες.
Η ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ο τουρισμός είναι κρίσιμος για πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τουριστική περίοδος πλησιάζει, και οι αυξήσεις αυτές μπορεί να αποθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να επιλέξουν προορισμούς που απαιτούν αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές μεταφορές.
Πέρα από τις γενικές οικονομικές αιτίες, υπάρχει ανησυχία ότι οι αυξήσεις μπορεί να μην οφείλονται αποκλειστικά στους εξωτερικούς παράγοντες. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια στις τιμολογήσεις και την προσοχή για τυχόν κερδοσκοπικές πρακτικές από τις εταιρείες. Πόσο διαφανείς είναι τελικά οι διαδικασίες αυτές;
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει πιθανές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση πιο προσιτών τιμών στις μεταφορές. Αν κρίνει ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, μπορεί να αναλάβει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών.
Ο τουριστικός τομέας βρίσκεται σε επιφυλακή. Πολλές επιχειρήσεις, που εξαρτώνται από την τουριστική κίνηση, παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Οι επιχειρηματίες αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστούν οι κρατήσεις τους εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται. Η ηγεσία του τουρισμού έχει ήδη απευθύνει εκκλήσεις προς τις αρχές για να δράσουν άμεσα, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


