Καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο, ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision 2024. Ένας νέος «πόλεμος» έχει ξεκινήσει στον καλλιτεχνικό κόσμο και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision φέτος. Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκονται η Σλοβενία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Μάλιστα, το αίτημα του Κινήματος για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προς το συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Σλοβενίας (RTVSLO) απαιτεί τον αποκλεισμό του Ισραήλ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), τη διοργανώτρια αρχή του θεσμού, όχι μόνο από τον μουσικό διαγωνισμό. Το RTVSLO απαντά όμως ως εξής σε αυτά τα σχόλια: «Η διοίκηση, όπως και ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου κοινού, παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα στη Γάζα, ιδιαίτερα τους θανάτους αθώων θυμάτων, γυναικών και παιδιών. Τα μέλη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, δηλαδή οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, και όχι οι χώρες, είναι αυτοί που διαγωνίζονται».
- Ανάμεσα στις χώρες που διαμαρτύρονται βρίσκεται και η Ισπανία με την ευρωβουλευτή Idoia Villanueva, η οποία σε σχετική της επιστολή της που αποκάλυψε το «Politico» δήλωσε: «Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ (ΚΑΝ) δημοσίευσε, τον περασμένο Νοέμβριο, ένα βίντεο με ανήλικους να τραγουδούν για τη Γάζα και να εκστομίζουν φράσεις όπως «μέσα σε έναν χρόνο θα τους εξοντώσουμε όλους», αναφερόμενοι στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης στις 8 Δεκεμβρίου 2023 έκανε γνωστή τη θέση της στην εφημερίδα «HLN». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς –όχι για κυβερνήσεις– και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια.
Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU –με επικεφαλής το διοικητικό συμβούλιο– εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής».
GIPHY App Key not set. Please check settings