in

Ετοιμάζεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ – Πρόστιμο από την ΑΑΔΕ για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση το 2025

Με μεγάλες αλλαγές αλλά… με συνοπτικές και αυτόματες διαδικασίες, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει την φορολογική συμμόρφωση και να περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό το «κενό» στην είσπραξη του ΦΠΑ στη χώρα μας.

  • Το επόμενο μεγάλο βήμα θα γίνει το 2025, καθώς το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα εκδώσει νέες εντολές και αποφάσεις ώστε από το νέος έτος, να γίνεται αυτόματα η έκδοση πράξεων επιβολής προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής, όπως προβλέπει και ο ν. 4987/2022:

– κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

– κατά την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,

– κατά την υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων,

– κατά την υποβολή δηλώσεων φόρου μερισμάτων, εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus)

– κατά την υποβολή δηλώσεων ανακεφαλαιωτικών πινάκων, δήλωσης μετάταξης

– κατά την υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων, τέλους αλιευτικών, ρυμουλκών πλοίων και

– κατά την υποβολή δηλώσεων εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος.

Έτσι, από την εφαρμογή του μέτρου με το νέο έτος, φορολογούμενοι που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, όπως και στις περιπτώσεις των άλλων φορολογιών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα εκδίδονται αυτόματα και κυμαίνονται από 250 έως 500 ευρώ, κάθε φορά που κατατίθεται μια εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ, ενισχύοντας την πίεση για εμπρόθεσμη υποβολή.

  • Φόρος… κατευθείαν στην ΑΑΔΕ
    Αν και τα παραπάνω προβλέπονται στο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024, για το 2025 σχεδιάζεται το επόμενο μεγάλο βήμα που αναμένεται να τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής μέσω πλαστικού χρήματος. Για να γίνει αυτό εφικτό, θα απαιτηθούν νέες προσαρμογές στα ταμειακά συστήματα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να διαχωρίζονται τα έσοδα που αφορούν τον ΦΠΑ από αυτά που αποτελούν καθαρά εισόδημα.

Ο στόχος του Σχεδίου 2025-2029 της ΑΑΔΕ είναι να μειώσει περαιτέρω τις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παρά την πρόοδο που καταγράφεται στη μείωση του «κένου ΦΠΑ» (από 17,8% το 2021 σε 13,7% το 2022) η Ελλάδα ξεχωρίζει στις πρώτες θέσεις της ΕΕ με διπλάσιο ποσοστό απωλειών ΦΠΑ από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Θύμα κλοπής η Αντωνά – «Μου πήραν ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό, είχα δουλέψει πολλές μέρες για να το βγάλω»

Πώς να κάνετε λήψη ταινιών με ασφάλεια και ασφάλεια χρησιμοποιώντας το uTorrent