Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να σώσει εκατοντάδες ζωές. Μέσω της συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας, ο κάθε αιμοδότης μπορεί να δώσει τέσσερις φορές το χρόνο αίμα, ενώ οι γυναίκες, τρεις.
Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος αναδεικνύεται κάθε χρόνο στην χώρα μας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και κοντά στις περιόδους των γιορτών και της ξεκούρασης.
Ωστόσο, η αξία της προσφοράς είναι ανεκτίμητη. Δέκα λεπτά από τον χρόνο μας αρκούν για να δώσουμε αίμα, προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη.
Αρκετοί έχουν απορίες για την διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή και είναι διστακτικοί. Γι’ αυτό το λόγο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται απ’ όσους προτίθενται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.
Γιατί πρέπει να συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο κάθε φορά που δίνω αίμα;
Το ερωτηματολόγιο βοηθά το Ε.ΚΕ.Α. να εκτιμήσει αν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια του αιμοδότη την δεδομένη στιγμή, αλλά και προκειμένου το αίμα που προσφέρει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές, γι’ αυτόν που θα το πάρει.
Επιτρέπεται να έχω φάει πριν την αιμοδοσία;
Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλλεται, αφού το άτομο δεν θα μπορέσει να αιμοδοτήσει, εάν δεν έχει φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες. Επίσης, θα ήταν καλό να αυξήσει την κατανάλωση υγρών (όχι αλκοολούχων) τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.
Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, το οποίο σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δίνουν αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα.
Μπορώ να κολλήσω AIDS κατά την αιμοδοσία;
Με κανέναν τρόπο. Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση.
Τι είναι η περίοδος του παραθύρου;
Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από έναν ιό (π.χ AIDS ή και άλλοι ιοί) μέχρι την στιγμή που αυτός ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί.
Ο κίνδυνος για την αιμοδοσία βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ ο αιμοδότης σ’ αυτή την περίοδο είναι «αρνητικός», ο ιός βρίσκεται στο αίμα του και θεωρητικά μπορεί να μεταδοθεί μέσω της μετάγγισης στον ασθενή που θα πάρει το αίμα του.
Με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος, αυτή η περίοδος έχει κατά πολύ μειωθεί φτάνοντας τις 5-11 ημέρες.
Μπορώ να δίνω αίμα κατά την διάρκεια της περιόδου (έμμηνος ρύση) ;
Ναι, εάν η αιμοδότρια αισθάνεται καλά και η αιμοσφαιρίνη της είναι στα επιτρεπτά όρια.
Μπορώ να δώσω αίμα εάν είμαι έγκυος;
Όχι. Οι έγκυες καθώς και οι μητέρες που θηλάζουν, δεν πρέπει να δίνουν αίμα (ισχύει για όλη της περίοδο του θηλασμού). Μπορούν να αιμοδοτήσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Πόση ώρα διαρκεί η αιμοδοσία;
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν ο αιμοδότης υπολογίσει και το χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά.
Τι γίνεται εάν έχω χαμηλό σίδηρο;
Σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει σιδηροπενία, θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του για να διερευνηθεί η αιτία. Μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παράλληλα έχει και αναιμία τότε δεν μπορεί να δώσει αίμα.
Συχνές αιμοδοσίες μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα σιδηροπενία.
Πονάει εάν κανείς δίνει αίμα;
Όχι. Το απλό τρύπημα του δακτύλου για τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης και η είσοδος της βελόνης κατά την αιμοδοσία μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη στιγμή μια ελαφρά ενόχληση, η οποία δεν παραμένει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Πόσο αίμα θα δώσω;
Ο αιμοδότης θα δώσει περίπου 450 ml αίματος.
GIPHY App Key not set. Please check settings