Τιμές ακόμη και 17 ευρώ “βλέπει” η αγορά για το ελαιόλαδο στο “ράφι” καθώς, ήδη, η τιμή παραγωγού έχει σκαρφαλώσει στα 8,5 ευρώ και οι προβλέψεις για τον όγκο της παραγωγής είναι δυσοίωνες. Παράλληλα, πέρα από την τιμή παραγωγού, το κόστος τυποποίησης, τα μεταφορικά, τα περιθώρια στη χονδρική και τη λιανική καθώς και ο ΦΠΑ “σπρώχνουν” τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα στα “ύψη”.
- Άλλωστε, η τωρινή αυξημένη τιμή παραγωγού δεν έχει ακόμη περάσει στην τιμή ραφιού καθώς οι ποσότητες που, ήδη, διατίθενται, έχουν αγοραστεί τον περασμένο Ιανουάριο, στα επίπεδα των 5 ευρώ. Ωστόσο, έως την περίοδο των Χριστουγέννων εκτιμάται ότι η αυξημένη τιμή παραγωγού στα 8,5 -8,7 ευρώ, θα έχει φανεί και στο ράφι. Βέβαια, μένει να “μετρηθεί”, όμως ως ποιο βαθμό θα ανεβούν οι τιμές, καθώς λιανεμπόριο και βιομηχανία έχουν τη βούληση, όπως τονίζεται, να κινηθούν με όσο το δυνατόν λιγότερες αυξητικές τάσεις.Στο κλίμα αυτό, την εβδομάδα, που πέρασε, σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Ελαιολάδου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, με θέμα “Επίκαιρα Ζητήματα της Νέας Ελαιοκομικής Περιόδου” κατατέθηκαν τα νέα δεδομένα της αγοράς, αλλά και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της καλλιέργειας, που “σφραγίζει” τον πρωτογενή κλάδο παραγωγής στην Ελλάδα.
ΟΙ ΛΑΔΕΜΠΟΡΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ.