in

Δίκη «Κιβωτός του Κόσμου» – «Έπιασε το παιδί μου από τον λαιμό». Στο φως η κατάθεση μάνας φιλοξενούμενου

Για ξυλοδαρμούς, απομόνωση και καταναγκαστική εργασία μίλησε σήμερα στην κατάθεσή της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο όπου εκδικάζεται η υπόθεση των κακοποιητικών συμπεριφορών στην «Κιβωτό του Κόσμου», με κατηγορούμενους τον πατέρα Αντώνιο και επτά πρώην εργαζόμενους, η μητέρα ενός αγοριού που είχε φιλοξενηθεί στις δομές της Καλαμάτας και της Αθήνας.

  • Η μάρτυρας, μετανάστρια, αναφέρθηκε στη πολύχρονη εμπειρία που έχει με την οργάνωση, την οποία πρωτογνώρισε το 2008 όταν απευθύνθηκε εκεί για βοήθεια μαζί με το δυόμιση ετών αγοράκι της.

 

Μάλιστα όπως εξήγησε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά ασφαλισμένη πλέον!

 

«Του είπε «αν είναι να πας Καλαμάτα θα σε βοηθήσω, θα σπουδάζεις, θα σου δώσω καλό χαρτζιλίκι». Το παιδί ήρθε και μου το είπε. Το παιδί, αφού του είπε καλά λόγια ήθελε να πάει και εγώ δεν ήθελα να με κατηγορήσει πως δεν το αφήνω, αφού ήταν 15 το άφησα να φύγει. Έμεινε 1,5 χρόνο. Τότε, ξεκίνησε το πρόβλημα με το σχολείο, άρχισε να έχει συνέχεια απουσίες, ρώτησα τον Α… (κατηγορούμενος πρώην εργαζόμενος), μου είπε το παιδί δεν ξυπνάει, ρώτησα δεν πήρα καθαρή απάντηση» περιέγραψε.

Πρόεδρος: Λέτε έφταιγε η Καλαμάτα για τις απουσίες;

Μάρτυρας: 100%. Μέχρι τα 15 δεν είχε μείνει στην ίδια τάξη, δεν είχε απουσίες.Το παιδί μου εργαζόταν στο χωράφι, έκανε λάτζα, τα πάντα.

«Δεν θέλει ούτε να βλέπει την Κιβωτό»

Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε με την μάρτυρα να αναφέρει στην κατάθεση της πως ο γιος της επέστρεψε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο όπως εξήγησε δεν επέστρεψε μόνος του. «Πέντε παιδιά τα έφεραν μέσα σε ένα βαν για τιμωρία. Το έσκασε ένα παιδί. Μετά έγιναν έξαλλοι όλοι, πάτερ, Α.., Π…(πρώην εργαζόμενοι). Το κλειδώσανε. Το πρωί το βγάζανε για δουλειά και μετά το βάζανε στο δωμάτιο και το κλειδώνανε» είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε πως τα πέντε παιδιά βασανίστηκαν.

«Δεν μιλούσαν μεταξύ τους.Μετά άρχισαν να τα κατηγορούν. Ότι έκλεψαν, ότι έκαναν ναρκωτικά, πως συνεργάστηκαν με ένα παιδαγωγό. Ο πάτερ μου είπε πως ανακάλυψε μόνος του τα παιδιά που τα είχαν κάνει αυτά» ανέφερε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως ο γιος της δεχόταν απειλές.

Πρόεδρος: Τι έκανε όλη μέρα;

Μάρτυρας: Το έβαζαν να δουλέψει. Το παιδί μου έμεινε από Ιανουάριο μέχρι αρχές Ιουνίου. Έχω δει χτυπήματα, παιδί με μαυρισμένο μάτι, τσακώθηκα με τον Π… και μου είπε πως το έκανε μόνος του. Έχω δει τρία παιδιά με σημάδια. Ένας ήταν γιος μου και οι άλλοι Σ. και Κ. Εγώ φοβόμουν μην πηδήξουν από το παράθυρο, μη γίνει κάτι, ήταν στο δεύτερο όροφο. Η Πρεσβύτερα έφερε μαζί της και τον Π…σαν απειλητικό μήνυμα. Μου είπε πως τα παιδιά έχουν κάνει κάτι στην Καλαμάτα. Ήρθε ο Π…και λέει πως θα έρθεις μαζί μου. Το παιδί μου δεν ήθελε και το έπιασε από το λαιμό. Ήρθε και μου το είπε μόνος του τρέχοντας. Εκείνη την ημέρα σηκώθηκε και έφυγε. Μέχρι σήμερα δεν θέλει ούτε να βλέπει την Κιβωτό».

«Μας απείλησαν»

Μάλιστα η μάρτυρας είπε πως δέχεται απειλές. «Ο Α…πρώην εργαζόμενος) μας απείλησε, ξαφνικά εμφανίζεται έξω όταν σχολάω. Μία φορά μου είπε «έλα να τα βρούμε». Ακόμα εργάζομαι στην Κιβωτό. Τώρα πλέον ασφαλισμένη…Πιστεύω ότι κάτι φοβόντουσαν και γί αυτό απαγόρεψαν στα παιδιά να μιλάνε μεταξύ τους» τόνισε η μάρτυρας.

Σε ερώτηση εάν είχε απευθύνει στον πατέρα Αντώνιο η μάρτυρας απάντησε: «Μία μέρα προσπάθησα να του το πω. Μου φάνηκε κάπως σαν να με ειρωνευόταν. Εκεί έμενε, ήξερε τα πάντα».

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους κάποιες από τις περιγραφές της δεν τις επιβεβαιώνουν τα παιδιά, πιθανολόγησε πως ενδεχομένως φοβούνται για τη ζωή τους.

«Και εγώ φοβάμαι. Αν συμβεί κάτι σε εμένα ή το παιδί μου μην ψάχνετε αλλού» είπε φορτισμένη και εξήγησε πως δεν είχε προχωρήσει σε καταγγελία διότι φοβόταν πως δεν θα την πιστέψουν.

Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως ο γιος της, της είχε πει πως τον είχαν χτυπήσει με σίδερο.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τσιμτσιλή και Αντωνά σε βίντεο που χορεύουν και κολάζουν…

Λίτσα Πατέρα – «Ίσως έχουμε νέα για τον Γιώργο Λιάγκα την άλλη εβδομάδα»