«Διαλύθηκε το κορίτσι μας γιατί έκανε 23 εφημερίες τον μήνα» λέει στο newsit, εξοργισμένος συγγενής της παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, η οποία νοσηλεύεται στο Τζάνειο με συμπτώματα εγκεφαλικού, λόγω εξαντλητικών ωραρίων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού.
«Τώρα θυμηθήκατε ότι είναι έτσι τα πράγματα στο Ε.Σ.Υ. και στην Σάμο; Ρωτήστε τους όλους γιατί δεν έκαναν προκηρύξεις θέσεων; Το κορίτσι μας, έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’αυτό διαλύθηκε», τονίζει ο στενός συγγενής της παιδιάτρου που κατέρρευσε στη Σάμο.
Και προσθέτει ότι η παιδίατρος «ήρθε από την Γερμανία, άφησε την Γερμανία, με άριστο βιογραφικό, για να βρει εδώ ποιότητα ζωής. Είναι από εκείνους που επαναπατρίστηκαν και προσελήφθησαν τον Απρίλιο… Και να τα αποτελέσματα», δηλώνει, ξεσπώντας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο αριθμός των εφημεριών που έκανε η -νοσηλευόμενη πια- παιδίατρος από την 1η έως και τις 18 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που η ίδια αρρώστησε, ήταν έξι ενεργές 24ωρες εφημερίες και τέσσερις με κάλυψη-ετοιμότητα, που σημαίνει ότι είναι από το σπίτι και καλύπτει άλλον γιατρό-ανειδίκευτο- και έρχεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα το πρόγραμμα των εφημεριών το έχει στα χέρια της και η Εισαγγελέας Σάμου, ωστόσο ο αριθμός των εφημεριών που έκανε η γιατρός κατά την διάρκεια του Ιουλίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.
Όπως πληροφορήθηκε το newsit.gr, η παιδίατρος ασθένησε την περασμένη Κυριακή (18.08.2024) και λίγο αργότερα, εξαιτίας του ότι το νοσοκομείο της Σάμου δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, διακομίστηκε στην Αθήνα. Πλέον η εικόνα της υγείας της παιδιάτρου είναι καλύτερη, με τους γιατρούς να συνεχίζουν αδιάκοπα την προσπάθειά τους για την πλήρη αποκατάστασή της.
Λόγω της έλλειψης μόνιμων γιατρών, το νοσοκομείο της Σάμου προσπαθεί να καλύψει αρκετές εφημερίες με άλλους γιατρούς που έρχονται από Αθήνα και για τον μήνα Αύγουστο έγιναν τρεις μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Και πιο συγκεκριμένα, δύο γιατροί μετέβησαν στο νησί από την Αθήνα και μία γιατρός από την Θεσσαλονίκη. Επίσης είναι άλλη μία γιατρός που καλύπτει με παροχή υπηρεσιών αυτή την στιγμή την κλινική στο Γενικό νοσοκομείο της Σάμου.
Οι αριθμοί σοκάρουν καθώς σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα (ΟΕΝΓΕ), Γιάννη Γαλανόπουλο, που μίλησε στο newsit.gr, «το νοσοκομείο της Σάμου κανονικά έχει 75 θέσεις μονίμων γιατρών σε κάθε ειδικότητα, αλλά αυτή την στιγμή υπηρετούν μόλις 30, εκ των οποίων οι 2 είναι σε παραίτηση, ένας είναι 70χρονος σε παράταση και άλλοι δύο φεύγουν τον Σεπτέμβριο γιατί συμπληρώνεται η πενταετία τους στην παραμεθόριο».
Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ.Γαλανόπουλος, «από τους 30 που υπηρετούν, οι δύο γιατροί είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Επιπλέον, υπάρχουν πέντε επικουρικοί γιατροί των οποίων έχει λήξει η σύμβασή τους, οι 4 σε παράταση και είναι σε παράταση ενώ την ίδια ώρα αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 32 θέσεις ειδικευομένων, εργάζονται στο νοσοκομείο μόνο δύο». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στην ΜΕΘ είναι μόνο ένας μόνιμος, ο δεύτερος φεύγει τον Σεπτέβριο καθώς κλείνει η πενταετία του. Δεν έχουν καθόλου ωτορινολαρυγγολόγους, οφθαλμίατρους και γαστρεντερολόγους και μία σειρά από ειδικότητες».
Το μέλος ΕΓ της ΟΕΝΓΕ μιλώντας στο newsit.gr επισημαίνει ότι «το θέμα της παιδιατρικής της Σάμου δεν προέκυψε τώρα. Είναι ζήτημα τουλάχιστον οκτώ χρόνων. Η Σάμος έχει και hotspot με πολλούς μετανάστες, εκ των οποίων πάρα πολλά παιδάκια. Προκύπτουν πολλά ζητήματα ειδικά για την παιδιατρική, τώρα που έγινε το περιστατικό με την γιατρό».
Προσθέτει δε ότι «είτε δεν προκηρύσσονται θέσεις είτε όταν προκηρύσσονται γίνεται με απωθητικό τρόπο για τους γιατρούς. Εάν ξέρεις ότι θα είσαι μόνος σου δεν θα πας. Έχουμε θίξει το θέμα το στεγαστικό με το ενοίκιο στους γιατρούς και το μισθολογικό. Συγκεκριμένο επίδομα υπολογίζεται με βάση τον μισθό του επιμελητή Β’ το 1983, δηλαδή κάνουν αναγωγή σε δραχμές και δίνουν το ποσοστό, και είναι 20 ή 30 ευρώ επίδομα. Το μόνο κίνητρο που υπάρχει είναι εκείνο της πενταετίας, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια για να μην ‘’χηρεύει’’ ποτέ μία ειδικότητα» καταλήγει, μιλώντας στο newsit.gr ο Γιάννης Γαλανόπουλος.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου
«Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου καθίσταται όλο και χειρότερη. Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι όλα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ η αναγκαστική υπερεφημέρευση έχει προκαλέσει, σωματική και ψυχική κόπωση.
Η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών, νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και διακομίζεται σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών.
Κανένας υπεύθυνος δεν έχει κινητοποιηθεί. Αντιθέτως και ενώ το νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις μετακίνησαν εκτός Νομού, ιατρούς από το Κ.Υ. ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ με την συναίνεση όλων των υπευθύνων στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο.
Το Νοσοκομείο Σάμου με αυτούς τους ρυθμούς κλείνει. Επιτέλους, αν σας ενδιαφέρει κάντε κάτι άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών».
Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη
«Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Στο ΓΝ Σάμου ‘Άγιος Παντελεήμων’, το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές», αναφέρει ο Υπουργός.
«Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θεσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού. Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 – 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 – 13/08», προσθέτει.
Αναφορικά με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, για την οποία γίνεται λόγος, σήμερα υπηρετούν σε αυτήν:
1 μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο
1 ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι)
1 ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το ΠΓΝ «Αττικόν».
Μια επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24/8.
Επίσης, κάνει 7 εφημερίες/μήνα στην Παιδιατρική Κλινική 1 Γενική Ιατρός από το ΠΙ Βαθέος υπό την επίβλεψη παιδιάτρου.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως ότι από το 2019 έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι 3 κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν 2 ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.
«Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη. Ειδικότερα, πλέον των προκηρύξεων θέσεων, πρέπει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,4%. Επίσης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης απέχει από την πραγματικότητα. Και το Νοσοκομείο Σάμου υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία και με τα νέα μέτρα θα έχουμε πιστεύουμε στις προσκλήσεις μεγαλύτρη συμμετοχή», δηλώνει.
Όπως λέει, θα προγραμματίσει ταξίδι μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για να επισκεφθεί τη Σάμο στα τέλη του μηνός, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέρος, Λήμνος, Πάτμος).
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε δε έκανε δεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Σάμου και εντός της εβδομάδας θα οριστεί προσωρινός Διοικητής.
«Προβλήματα υπάρχουν αλλά θα βρούμε και τις λύσεις μία μία με σκληρή δουλειά», καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
GIPHY App Key not set. Please check settings