Την αναγκαιότητα πλήρους μεταρρύθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
- Το «Athens Security Forum 2025» διοργανώνεται από το ΙΔΙΣ στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, 11 και 12 Νοεμβρίου.
«Είμαστε μια χώρα μεσαία, με μεσαίο ΑΕΠ. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά καλό είναι να προσδιορίζουμε τις δυνατότητές μας» εξήγησε ο υπουργός σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή και πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), καθηγητή Κώστα Υφαντή, στο πλαίσιο του «Athens Security Forum 2025», με τίτλο: «Επαναπροσδιορίζοντας την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια: Οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
- Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας «η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή στρατιωτική δύναμη».
Και συνέχισε: «Αυτό δεν οφείλεται στο ότι εμείς είμαστε μεγάλοι. Οφείλεται στο ότι το μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης είχε απολέσει πλήρως το ενδιαφέρον του για την αμυντική διάσταση».
- Ενδεικτικά, ο κ. Δένδιας ανέλυσε ότι «η Ελλάδα των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) έχει περισσότερα βαρέα τεθωρακισμένα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Δανία μαζί».
«Είμαστε αναγκασμένοι να το έχουμε αυτό επειδή αντιμετωπίζουμε υπαρκτή απειλή. Δείχνει όμως πολύ καθαρά πως η Ευρώπη ατόνησε τελείως στην αμυντική της διάσταση» ξεκαθάρισε.
- Μιλώντας για τον τρόπο διεξαγωγής των σύγχρονων συγκρούσεων, έκανε μνεία στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Πρέπει», επισήμανε, «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γρήγορα να εκσυγχρονιστούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε προκλήσεις αυτού του επιπέδου».
- Απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε αυτή την προσπάθεια, αναφέροντας τη δεκαετή οικονομική κρίση 2010-2020. «Αυτά τα 10 χρόνια η Ελλάδα έκανε μηδαμινές επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας».
«Μας λείπουν περίπου από εκείνα τα χρόνια της κρίσης 1,5 με 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Δηλαδή, κουβαλάμε μια ζημιά στην πλάτη μας της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων» συμπλήρωσε.
- Συνέχισε μιλώντας για τις «επενδύσεις της ανάγκης των νέων τεχνολογιών» επισημαίνοντας ότι «όχι μόνο πρέπει να καλύψουμε το κενό, αλλά και να τρέξουμε πιο γρήγορα για να ανταποκριθούμε στην καινοτομία, στις αλλαγές».
«Το βάρος (στις πολεμικές συγκρούσεις) έχει μετακινηθεί από τις μεγάλες μηχανοκίνητες μονάδες του παρελθόντος, στις μικρές, ευκίνητες μονάδες στρατιωτών του παρόντος και του μέλλοντος, που κυρίως δεν χρησιμοποιούν το όπλο, αλλά το drone» υπογράμμισε.



GIPHY App Key not set. Please check settings