Τέλος στην εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων με Visa και Mastercard προκειμένου να επιτευχθεί από κοινού με τράπεζες και εκκαθαριστές των συναλλαγών, κίνηση για μείωση των χρεώσεων, βάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Χθες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υλοποίησε την «απειλή» για νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση θα μειώσει κατά 50% το ύψος των χρεώσεων στις μικρο – συναλλαγές με χρήση POS.
Η σχετική ρύθμιση αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Όπως είχε πει πρόσφατα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, «αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών, ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψους». Μετά την υποχρεωτική χρήση των POS για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να ελαφρύνει το κόστος που επωμίζονται έμποροι και επαγγελματίες και την οδό της νομοθετικής παρέμβασης είχε επισημάνει στη Βουλή και ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης.
Σημειώνεται ότι οι προμήθειες στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώνονται από τις τράπεζες που εκδίδουν τις κάρτες, τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard και τις εταιρείες που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές. Οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια από 0,10% μέχρι 0,20% (θεσμοθετημένο πλαφόν), τα σχήματα πληρωμών 0,35% – 0,40% και οι εκκαθαριστές των συναλλαγών γύρω στο 0,20%. Η συνήθης τελική (αθροιστική) προμήθεια κινείται στο 0,80% και πάντως δεν ξεπερνά το 1%. Με τη μείωσή της στο 50%, αναμένεται να υποχωρήσει στο 0,40% – 0,50%.
Διευκρινίζεται ότι οι μειώσεις χρεώσεων θα αφορούν τη χρήση POS από μικρές επιχειρήσεις, εμπόρους σε λαϊκές αγορές, ταξί, ψιλικά κ.ο.κ., αφού όλες οι μικρές συναλλαγές δεν είναι ίδιες και δεν αφορούν το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μικρή συναλλαγή είναι η πληρωμή των 2,80 ευρώ στα διόδια, αλλά η Αττική Οδός δεν ζητάει να μειωθούν οι χρεώσεις επειδή δέχεται πληρωμές με κάρτα, διότι προφανώς η εταιρεία έχει συνυπολογίσει τα κόστη αυτά στο επιχειρηματικό της μοντέλο και επιπλέον πραγματοποιεί μεγάλους τζίρους. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι συναλλαγές με κάρτα για αγορές μικρών ποσών διαφοροποιούνται από το είδος του προϊόντος και τους παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή και πρέπει να συνυπολογιστούν (π.χ. φορολογία σε τσιγάρα και καύσιμα, μικρό περιθώριο κέρδους σε εφημερίδες, λαϊκή αγορά). Σημειώνεται ότι ακόμη και εντός του ίδιου κλάδου, δεν βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις στον ίδιο βαθμό το κόστος των χρεώσεων για τη χρήση POS (π.χ. όλα τα περίπτερα δεν κάνουν μικρούς τζίρους και όλες οι επιχειρήσεις δεν έχουν το ίδιο προφίλ πιστωτικού κινδύνου).
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με τη νομοθετική του παρέμβαση το Υπουργείο Οικονομικών λύνει όλα τα θέματα τεχνικής φύσεως που αντιμετώπιζαν κυρίως οι εκκαθαριστές και ακόμη περισσότερο τα σχήματα πληρωμών για να προχωρήσουν σε μείωση των χρεώσεων. Οι οργανισμοί αυτοί, έχοντας διεθνή παρουσία, είχαν δυσκολία να πείσουν τις κεντρικές διοικήσεις των ομίλων τους για την ανάγκη να μειωθούν οι χρεώσεις στην Ελλάδα (και αναλογικά τα έσοδα των ομίλων από την ελληνική αγορά, η οποία έχει ήδη χαμηλότερες χρεώσεις), καθώς επίσης να προχωρήσουν στο μέτρο κατά τρόπο που να μη δημιουργείται προηγούμενο για ανάλογες αξιώσεις και από άλλες χώρες.
GIPHY App Key not set. Please check settings