Νέα δεδομένα στη νόσο του Πάρκινσον έφερε η μελέτη ερευνητών του University College London (UCL), η οποία απέδειξε την άμεση σύνδεση της νόσου με το άγχος στα άτομα άνω των 50 χρόνων.
Η μελέτη για τη νόσο του Πάρκινσον που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Journal of General Practice», αποκάλυψε πως ο κίνδυνος εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος στους ανθρώπους που ανέπτυξαν πρόσφατα άγχος σε σύγκριση με αυτούς που βρίσκονταν σε ηρεμία.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040. Το άγχος αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα των πρώτων σταδίων της νόσου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την πρωτοβάθμια περίθαλψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2008-2018. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 109.435 ασθενείς που ανέπτυξαν άγχος μετά τα 50 τους χρόνια και τους έφερε σε σύγκριση με 878.256 ασθενείς της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν άγχος.
Παρακολούθησαν τα χαρακτηριστικά της νόσου, όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας, από τη στιγμή που εμφάνισαν άγχος ως και ένα χρόνο πριν την ημερομηνία της διάγνωσης του Πάρκινσον.
Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, ώστε να εξεταστούν και οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στους ασθενείς με άγχος σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα ατόμων.
Επιβεβαίωσαν ότι τα συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή του ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η διαταραχή της ισορροπίας, η ακαμψία και η δυσκοιλιότητα ήταν διαταραχές με υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον στα αγχώδη άτομα.
«Κατανοώντας ότι το άγχος και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», επισημαίνει ο συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουάν Μπάζο Αβάρεζ από το UCL.
Οι επιστήμονες τόνισαν πως μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει γιατί τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων με εμφάνιση άγχους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και αν η πορεία του Πάρκινσον επηρεάζεται από τη σοβαρότητα του άγχους.
GIPHY App Key not set. Please check settings