Μία πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στον “Τύμβο ΙΙ” στη Βεργίνα φέρνει στο φως νέα δεδομένα, καθώς εικάζεται ότι ενδέχεται να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.
- Αυτή η αποκάλυψη, που σχετίζεται με τον ιερό χιτώνα του Μακεδόνα στρατηλάτη, ενισχύει την άποψη πως αντικείμενα που βρέθηκαν στον “Τύμβο ΙΙ” μπορεί να συνδέονται με τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο και όχι με τον βασιλιά Φίλιππο Β’, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με το alexandriamou η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει τη γνώση μας για τα ευρήματα του Τύμβου ΙΙ, υποδηλώνοντας πως ορισμένα αντικείμενα ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο.
- Η κοινή υπόθεση πως τα ευρήματα αφορούν τον βασιλιά Φίλιππο ΙΙ ενδέχεται να αμφισβητηθεί, αν και κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως ο Τύμβος ΙΙ ίσως ανήκει στον Φίλιππο ΙΙΙ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου.
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ανέλαβε τον θρόνο ονομαστικά, αλλά χωρίς ουσιαστική εξουσία. Αυτή η ανακάλυψη ίσως προσφέρει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή ρόλο και την ταυτότητα των ατόμων που ενταφιάστηκαν στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας.
Το συγκεκριμένο ύφασμα βρέθηκε μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο στον Τύμβο ΙΙ, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το διάσημο στεφάνι της Βεργίνας, το οποίο χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι άνηκε στη Μήδα της Οδησσού, πέμπτη σύζυγο του Φιλίππου Β’.
Η ταυτοποίηση της σάραπιδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό το μωβ ένδυμα με την χαρακτηριστική λευκή ρίγα στο στρίφωμα φοριόταν αποκλειστικά από Πέρσες βασιλείς, κάτι που αναδεικνύει τον συμβολισμό της εξουσίας που έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, υιοθετώντας αυτό το σύμβολο μετά την κατάκτησή του.
GIPHY App Key not set. Please check settings