Ως το κοίτασμα σπάνιων γαιών που μπορεί να καταφέρει ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στην Κίνα, λογίζεται από πολλούς αυτό που ανακαλύφθηκε σε περιοχή των ΗΠΑ. «Κόκκινο» έχει χτυπήσει πλέον ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τις σπάνιες γαίες, δηλαδή μέταλλα τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας για πράσινη μετάβαση, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, όπως και σε ανεμογεννήτριες. Κορυφαία παγκοσμίως χώρα στην επεξεργασία των σπάνιων γαιών είναι η Κίνα, η οποία πρόσφατα πέταξε το γάντι στις ΗΠΑ, απαγορεύοντας την εξαγωγή τεχνογνωσίας για την εξόρυξη και τον διαχωρισμό των στρατηγικών μετάλλων. Λίγες μέρες αργότερα, μάλιστα, δημοσίευσε εικόνα τύπου κόμικ που έδειχνε κάποιους δυτικής προέλευσης χαρακτήρες να προχωρούν σε μυστικές ενέργειες εξόρυξης σπάνιων γαιών σε ένα μη υπαρκτό ορυχείο σε περιοχή της.
- Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεχίσουν να αποτελούν έρμαιο των ορέξεων της ασιατικής χώρας, και ήδη καταβάλλουν επίμονες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους. Χαμόγελα στις ΗΠΑ φαίνεται ότι χαρίζει μια σπουδαία ανακάλυψη στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ που αφορά ένα τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών. Η εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών American Rare Earths ανακοίνωσε ότι νοτιοδυτικά του Wheatland βρέθηκαν 2,34 δισεκ. μετρικοί τόνοι στρατηγικής σημασίας πρώτων υλών -αριθμός που θα μπορούσε να ξεπεράσει σε μέγεθος τις εκτιμήσεις των 1,2 εκατ. μετρικών τόνων στο βορειοανατολικό Ουαϊόμινγκ που ένας από τους ανταγωνιστές της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως. «Αυτή (η ανακάλυψη) ξεπερνά ακόμα και τα πιο τρελά όνειρά μας. Και πραγματοποιήσαμε γεωτρήσεις μόνο στο 25% της ιδιοκτησίας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Donald Swartz, Διευθύνων Σύμβουλος της American Rare Earths.
Ο Swartz πρόσθεσε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια επιχείρηση εξόρυξης σε 320 στρέμματα κρατικής γης όπου η αδειοδότηση θα επιτυγχανόταν με γρηγορότερα από ό,τι σε ομοσπονδιακή γη. Στο Ουαϊόμινγκ ανακαλύφθηκαν μεταξύ άλλων οξείδια νεοδυμίου, πρασεοδύμιου, σαμάριου, δυσπροσίου και τερβίου, ενώ η μέθοδος εξόρυξης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του «ανοιχτού λάκκου» που μολονότι δεν είναι η πιο φιλική στο περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ο ταχύτερος τρόπος εξόρυξης ορυκτών, με τις εταιρείες να αντλούν δυνητικά έως και 20.000 τόνους την ημέρα. Το προσεχές διάστημα η εταιρεία σχεδιάζει να δημοσιεύσει συνοπτικές εκτιμήσεις κόστους και άλλες οικονομικές προβλέψεις για το έργο της, προσδιορίζοντας παράλληλα την αξία των ορυκτών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξορυχθούν τα επόμενα 30 χρόνια.
GIPHY App Key not set. Please check settings