Ανέκαμψε μερικώς η ζήτηση και για ηλεκτρισμό στη χώρα μας στα τέλη του 2023 σε σχέση με ότι προηγήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως έδειξαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση το περσινό έτος ήταν 49,478 γιγαβατώρες, μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με το 2022. Το γεγονός αυτό δείχνει το διπλό αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης: Από τη μια οι καταναλωτές μείωσαν την κατανάλωσή τους για να ρίξουν το κόστος, ενώ από την άλλη η ενεργειακή αποδοτικότητα διαρκώς βελτιώνεται στην ευρύτερη οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση δικτύου που αφορά τη χαμηλή και μέση τάση, δηλαδή τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, άρχισε να ανακάμπτει σημαντικά από τον Ιούλιο και μετά.
Αντιθέτως, συνεχώς πτωτική ήταν η ζήτηση των βιομηχανιών στην υψηλή τάση ολόκληρο το 2023, αν και η υποχώρηση περιορίστηκε κάπως το τελευταίο τρίμηνο.
Στο σύνολο του περσινού έτους οι βιομηχανίες μείωσαν τη ζήτησή τους κατά 4,8%, τη στιγμή που η τιμή χονδρικής στο ρεύμα είναι υψηλότερη από ότι ήταν την περίοδο πριν το 2020.
Η βιομηχανική παραγωγή είναι ένα μέγεθος που ιστορικά σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ηλεκτρισμού. Κατ’ επέκταση, βλέπουμε πως το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα μας, πράγμα που έχει επισημάνει ο κλάδος επανειλημμένα προς την κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού, ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι οι πράσινες πηγές προσέφεραν το 57% το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις θερμικές μονάδες. Πρόκειται για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, τα μικρά υδροηλεκτρικά, τη βιομάζα – βιοαέριο, τη συμπαραγωγή συν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Τέλος, ακόμη μια τάση που παρατηρήθηκε το 2023 ήταν η μείωση των εξαγωγών ηλεκτρισμού και η αύξηση των εισαγωγών. Το ισοζύγιο «έγραψε» μια διαφορά της τάξης των -4.911 γιγαβατωρών, έναντι -3.447 το 2022.
GIPHY App Key not set. Please check settings