Σε ζήτημα αιχμής αναδεικνύεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας, καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα και εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση στον Κηφισό. Η υπόθεση βρίσκεται «στο τραπέζι» στη σκιά και των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, την ώρα μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.Τα σοβαρότερα ζητήματα, είναι πιθανά προβλήματα στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού αλλά και η παροχετευτική ικανότητα του ποταμού.
- Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη αυτοψία στο κλειστό κομμάτι του Κηφισού από ειδική ομάδα επιστημόνων μέσω της Περιφέρειας Αττικής, η οποία σύντομα θα καταθέσει επίσημα το πόρισμά της για την κατάσταση της υπόγειας κοίτης.Πρόσφατα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έριξε το «μπαλάκι» της ευθύνης για τυχόν πλημμύρες στην Αττική σε αυτοδιοικητικούς φορείς, με την περιφέρεια Αττικής να διαβεβαιώνει πως προχωρά με εντατικούς ρυθμούς τους καθαρισμούς των ρεμάτων σε όλο το λεκανοπέδιο.
Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου, έχουν πάντως εντοπίσει τα σημεία με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, με τον υπουργό να διαμηνύει ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση η δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να πνίγονται οι ”παρακάτω” επειδή κάποιοι ”παραπάνω” έχουν μπαζώσει τα ρέματα».
- Tην ίδια ώρα, η ανάγκη ελέγχου της στατικότητας και ενδεχομένως τυχόν αστοχιών κρίνεται αναγκαία, καθώς ο Κηφισός αποτελεί λεωφόρο που διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες οχήματα.Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, τοπογράφο-μηχανικό και σπηλαιολόγο, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποίησε με την ομάδα του «Γεωμυθική» αυτοψία σε τμήμα της υπόγειας κοίτης του Κηφισού, «εάν η Αττική πλημμυρίσει, θα είναι λόγω των υπογειοποιημένων ρεμάτων και όχι λόγω των ανοιχτών ρεμάτων».
😱