in

Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ – Διπλασιάστηκαν οι απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων το 2025

Διπλασιάστηκαν το 2025, σε σχέση με το 2024, οι απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων, ενώ αύξηση κατά 38% παρουσίασαν οι τετελεσμένες απάτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το 2024 τελέστηκαν 583 απάτες και το 2025 803, ενώ το 2024 έγιναν 51 απόπειρες και το 2025 εκατό. Παράλληλα, το 2024 εξιχνιάστηκαν 116 υποθέσεις και έγιναν δύο συλλήψεις, ενώ το 2025 καταγράφηκαν 182 εξιχνιάσεις υποθέσεων και τρεις συλλήψεις.

Στο ερώτημα γιατί είναι μικρός ο αριθμός των συλλήψεων, εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης διευκρίνισε ότι τα περισσότερα περιστατικά καταγγέλλονται αρκετά αργότερα, και γι’ αυτόν τον λόγο οι ταυτοποιήσεις των δραστών γίνονται αφού διεξαχθεί η έρευνα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν 32 ταυτοποιήσεις δραστών το 2024 και 30 το 2025.

«Συνήθως όταν οι περισσότεροι ενημερώνουν την αστυνομία, έχει ήδη περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό για τους ηλικιωμένους είναι με το που τους καλέσει κάποιος και αντιληφθούν ότι προσπαθεί να τους εξαπατήσει, να ενημερώσουν άμεσα την αστυνομία. Αν κάποιος ηλικιωμένος δεχτεί ένα τέτοιο τηλεφώνημα και ενημερώσει την αστυνομία προτού κατεβάσει τα χρήματα ή τα πολύτιμα αντικείμενα, ότι σε λίγο θα περάσει κάποιος από το σπίτι να τα παραλάβει, προλαβαίνει να φτάσει επί τόπου ένα περιπολικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι «στις συχνότερες απάτες πρωταγωνιστούν εκείνοι που παριστάνουν τον αστυνομικό, ή φέρουν ως πρόσχημα κάποιο τροχαίο ατύχημα συγγενικού προσώπου, ή παρουσιάζονται ως λογιστές που ενημερώνουν για την πληρωμή κάποιου επιδόματος ή επιστροφής φόρου. Σε μια ακόμη γνωστή εκδοχή απάτης, επιτήδειοι εμφανίζονται ως τεχνικοί της ΔΕΗ ή ενός ασανσέρ που έχει χαλάσει». Είναι, μάλιστα, συχνό το φαινόμενο, οι δράστες να εκμεταλλεύονται τις μεσημεριανές ώρες, όπου μπορεί κανείς να είναι κουρασμένος ώστε να τον εξαπατήσουν χωρίς να προλάβει να αντιδράσει.

Κάποιοι επιτήδειοι, άλλωστε, προσποιούνται τους λογιστές και ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταγραφούν τα κοσμήματα που υπάρχουν στο σπίτι και κάποιοι άλλοι καλούν στο τηλέφωνο ηλικιωμένους αφού έχουν πρώτα συγκεντρώσει στοιχεία για τα ονόματα των οικείων προσώπων τους, τα οποία μετά επικαλούνται ώστε η απάτη να είναι πιο αληθοφανής και οι ίδιοι να γίνουν πιο πειστικοί.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Σίσσυ Χρηστίδου- «Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό που κάνω, δεν ονειρεύομαι βραδινά»