Τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ που έγινε το Σαββατοκύριακο (07-08.09.2024).
- Ο έλεγχος γονιμότητας είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, την ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα. Η σημασία της δωρεάν διαδικασίας, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά σημαντική και όπως ο ίδιος ανέφερε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ήταν τα εξής:
- ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για τις Ελληνίδες 30 έως 35 ετών
- η απλοποίηση των διαδικασιών για την κάλυψη των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τον ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, την ώρα που η υπογονιμότητα στην Ελλάδα αγγίζει το 18% ανάμεσα στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, συνεχίζεται και η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκε κατά 450 χιλ. μεταξύ 2008-2022.
- Ανάχωμα στην παραπάνω κατάσταση, που δεν επηρεάζει μόνο τη δημογραφική ισορροπία, αλλά και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, προσπαθεί να βάλει η Πολιτεία φέρνοντας τις δωρεάν εξετάσεις γονιμότητας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στη βελτίωση της ενημέρωσης των γυναικών και την υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη γονιμότητά τους.
- Η Αντιμυλλέριος Ορμόνη, ή αλλιώς ΑΜΗ, η αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη που μετρά το ωοθηκικό απόθεμα της γυναίκας και μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα για το κατά πόσο είναι σε θέση να συλλάβει.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στο iatropedia.gr, εξηγεί την επιστημονική σημασία της ΑΜΗ.
- «Η AMH, η οποία δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα στις γυναίκες πέφτει απότομα στο 5% και μάλιστα πολύ νωρίς, δηλαδή στην ηλικία των 35 ετών. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει ο πληθυσμός και με την δωρεάν εξέταση που θα παρέχει το κράτος, θα μπορεί μια γυναίκα και ξέρει που βρίσκεται το ωοθηκικό της απόθεμα και θα έχει ανάλογα τη δυνατότητα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις ως προς την αναπαραγωγική της δυνατότητα», σημειώνει ο γιατρός.
«Ικανοποιείται επιτέλους το αίτημα για δωρεάν έλεγχο της ΑΜΗ»
Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας την ένταξη της μέτρησης των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης σε πρόγραμμα εθνικού σχεδιασμού για τον έλεγχο του ωοθηκικού αποθέματος του πληθυσμού.
- Ο κ. Πάντος, εκφράζει την ικανοποίησή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις:
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η Πολιτεία αφουγκράζεται τις ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας και μάλιστα εν καιρώ υπογεννητικότητας που διανύει η Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης ως προς την φυσιολογία του οργανισμού και την αναπαραγωγή. Η φύση είναι λίγο πιο αυστηρή στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες», τονίζει.
- Παράλληλα ο γιατρός επισημαίνει πως η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίσουν, είτε να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για τεκνοποίηση, είτε να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων, εάν ακόμη δεν είναι έτοιμες να αποκτήσουν παιδιά άμεσα.
«Αν δηλαδή η γυναίκα δεν έχει σύντροφο και έχει τις σπουδές της μπροστά και έχει άλλες προτεραιότητες θα μπορεί εγκαίρως να κρυοσυντηρήσει ωάρια. Που αυτό είναι σημαντικό να γίνεται πριν την ηλικία των 35 ετών. Γι’ αυτό ζητούσαμε να γίνει ο έλεγχος από τα 30 έως τα 35. Από την άλλη, αν η γυναίκα είναι σε γάμο ή έχει σύντροφο, διαπιστώνοντας εγκαίρως ποιο είναι το ωοθηκικό της απόθεμα θα μπορεί να αποφασίσει για την απόκτηση παιδιού. Θα ξέρει δηλαδή τι να κάνει, ώστε να μην μείνει «μετέωρη» και ταλαιπωρείται αργότερα με εξωσωματικές ή άλλου τύπου διαδικασίες να αποκτήσει παιδάκι», τονίζει ο Κωνσταντίνος Πάντος.
- Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Η Πορτογαλία εφάρμοσε πρόσφατα μια παρόμοια εθνική πρωτοβουλία, ενσωματώνοντας την AMH στο εθνικό της σύστημα υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
«Οι γυναίκες που γνώριζαν τα επίπεδα της AMH τους λάμβαναν διαφορετικές αποφάσεις», αναφέρει ο Πάντος. «Είτε ξεκινούσαν νωρίτερα τις διαδικασίες για την απόκτηση παιδιού, είτε προχωρούσαν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων».
- Αυτή η έγκαιρη πληροφόρηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά 27%, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε εξοικονόμηση 9,3 εκατομμυρίων ευρώ στο εθνικό σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα, το 83% των γυναικών που γνώριζε τα επίπεδα της ΑΜΗ άλλαξε τα αναπαραγωγικά του σχέδια, με το 35,9% να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% να προχωρά σε κρυοσυντήρηση ωαρίων.
- Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής στην Ελλάδα μπορεί να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα, βοηθώντας τις γυναίκες να λαμβάνουν συνειδητοποιημένες αποφάσεις για το μέλλον τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ
Εκτός από τις δωρεάν εξετάσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Αυτή η πρωτοβουλία θα διευκολύνει τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, κάνοντάς την όλη διαδικασία πιο προσβάσιμη και λιγότερο χρονοβόρα.
Ο κ. Πάντος σχολίασε θετικά αυτή την κίνηση, σημειώνοντας πως «οτιδήποτε κάνει η Πολιτεία με σκοπό να απλοποιήσει και να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία πρόσβασης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ιδίως σε μια εποχή υπογεννητικότητας».
- Και κατέληξε: «Θα ήταν ίσως καλό, μέσα σε μια εποχή έντονης υπογεννητικότητας που διανύει η Ελλάδα, η Πολιτεία να βοηθήσει και οικονομικά ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν το αυτονόητο για τους πολλούς, δηλαδή ένα παιδάκι».
GIPHY App Key not set. Please check settings