AngryAngry

Οργή στην Εύβοια – Σύγχρονο «Νταχάου» το ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Το σχολείο είναι έτσι εδώ και 30 χρόνια

Εντείνεται η αγωνία και ο φόβος στην Εύβοια αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξακολουθεί το από το -χωρίς υπερβολή- υπό διάλυση ΕΠΑΛ Χαλκίδας στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά πάνω από χίλιοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικού του κτιρίου.

Καθώς το κτίριο φαίνεται σε ορισμένες αίθουσες του να παρουσιάζει κλίση, σημαντικά δομικά προβλήματα, που αναμφισβήτητα ανησυχούν την κοινωνία διαπίστωσε η Επιτροπή Μηχανικών- Υπαλλήλων στην αυτοψία στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

  • Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11 που είναι τα γραφεία των καθηγητών ενώ άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθούν τα στηθαία των εξωστών γύρω από τον 3ο όροφο.

Καθώς ρωγμές σε τοίχους και καθιζήσεις που παρατηρήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα μετά τα αλεπάλληλα Ρίχτερ που έπληξαν το 2022 την Εύβοια ανησήσυχαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές η Δημοτική Αρχή Χαλκιδέων όρισε αρμόδια Επιτροπή να διενεργήσει αυτοψία και ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση και την ασφάλεια στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε μακροσκοπικό έλεγχο και συνέταξε Έκθεση Αυτοψίας.

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής είναι

Η εκπόνηση πλήρους μελέτης στατικής επάρκειας, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης, ως κατεπείγουσα.

Η μη χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γραφεία καθηγητών, με την με αρ. 1046/03-03-2023 απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες.

Η αποκατάσταση των στηθαίων των εξωστών, πέριξ των 3όροφων κτιρίων (κτίρια Κ10, Κ13, Κ17), εργασίες οι οποίες θα ανατεθούν άμεσα ως κατεπείγουσες.

Η εν λόγω Έκθεση Αυτοψίας έχει διαβιβαστεί από την 1η/3/2023 στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ) Α.Ε και ζητήθηκε η συνδρομή τους για άμεσο περαιτέρω έλεγχο του συγκροτήματος.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το evima.gr, αποτυπώνονται οι συνθήκες που επικρατούν στο εργαστήριο με τα ταβάνια να είναι επί της ουσίας φθαρμένα τσιμέντα με σίδερα που προεξέχουν και το όλο σκηνικό να παραπέμπει δυστυχώς σε… “Νταχάου” παρά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Χαλκιδέων μιλώντας στο Open, είπε πως το ΕΠΑΛ, λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς, τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύσκεψη για το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑ.Λ Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα στους αρμόδιους Φορείς, Εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασίλης Γουρνής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Σταματούκος, η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ κ. Αθήνα Γρηγορούδη, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Γιώργος Πίσχινας, ο Διευθυντής του 3ου ΕΠΑΛ κ. Χαράλαμπος Ενωτιάδης, ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ κ. Βαγγέλης Ζευγολάτης, ο Διευθυντής του ΕΚ Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Κωτής, ο Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Γιώργος Κεσελόπουλος, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας κ. Χαρά Νίκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ κ. Ιωάννα Τσομπανίδου, Μηχανικοί του Δήμου Χαλκιδέων και οι μελετητές της μελέτης στατικής επάρκειας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των παρευρισκόμενων, σχετικά με την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας των κτιρίων από τους μελετητές και κυρίως, οι άμεσες επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας μαθητών, εκπαιδευτικών και υπαλλήλων και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, οι οποίες προκύπτουν από την μελέτη που εκπονείται παράλληλα.

Οι μελετητές εξήγησαν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων, που έγιναν στα κτίρια, αναλύοντας επακριβώς τα ευρήματα.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι, σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε δεύτερη φάση, με την ολοκλήρωσή της, η μελέτη θα επιδείξει αν θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές ή θα χρειαστεί να ανευρεθεί νέος χώρος, για την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δήμαρχος, θα υπάρχει συνεχής και πλήρης ενημέρωση, για την εξέλιξη της μελέτης και των άμεσων εργασιών που θα εκτελούνται παράλληλα με την εκπόνησή της. Ειδικά, την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, ώστε να ενημερωθούν κι εκείνοι πλήρως. Η μελέτη στατικής επάρκειας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου 3 μηνών.

Οι παρευρισκόμενοι, αφού ενημερώθηκαν, εξέφρασαν τις απόψεις τους, τονίζοντας με τη σειρά τους το μείζον θέμα της ασφάλειας και λειτουργικότητας του κτιριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα.

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τραγωδία στα Τέμπη – «Καταπέλτης» το ρεπορτάζ του BBC. «Ένα δυστύχημα που περίμεναν να συμβεί»

Νεκρός ο Μίμης Παπαϊωάννου – Ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γερμανία