CryCry OMGOMG

Ξέσπασε ο δικηγόρος της οικογένειας – «Οι υπαίτιοι για τον θάνατο του Βασίλη είναι στις θέσεις τους»

Με τις έρευνες για τα αίτια θανάτου του 11χρονου Βασίλη, ο οποίος «έσβησε» από την έκρηξη που σημειώθηκε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στις Σέρρες να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τους συμμαθητές του να επιστρέφουν από σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, στο σχολείο ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Γκολέμης, μίλησε στην ΕΡΤ.

Χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι «έχουμε διορίσει τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο. Προχωρά και η πραγματογνωμοσύνη». Ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου Βασίλη πρόσθεσε ακόμη ότι «παράλληλα με την ποινική διαδικασία θα πρέπει να κινηθούν και κάποιες διοικητικές διαδικασίες».

Ακόμη ο κ. Γκολέμης σημείωσε ότι «οι άνθρωποι που είναι υπαίτιοι γι’ αυτό το ατύχημα είναι υπάλληλοι και συνεχίζουν να παραμένουν στη θέση τους. Θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιες πειθαρχικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον κ. Γκολέμη, «η ευθύνη είναι και στο δήμο ως κύριο του έργου και πρέπει να ελεγχθεί και η τεχνική υπηρεσία και στη διοίκηση του σχολείου για το πώς διαχειρίστηκαν την όλη κατάσταση».

Ερωτηθείς για το αν ήταν εγκληματική αμέλεια ή ένα ατύχημα απάντησε καταφατικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν αμέλεια εγκληματική και οι ευθύνες είναι και στο Δήμο και την τεχνική εταιρεία, στο σχολείο, στον διευθυντή και ενδεχομένως σε κάποιους από το εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον στον ανάδοχο του έργου που, κατά την άποψη του τεχνικού συμβούλου, εκτέλεσε πλημμελώς τη μελέτη και το έργο».

Σέρρες: ΕΔΕ διέταξε ο δήμαρχος για τη φονική έκρηξη στο σχολείο
Στο μεταξύ, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, για το τραγικό περιστατικό που στέρησε τη ζωή στον 11χρονο Βασίλη, μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα, ο κ. Χρυσάφης αναφέρει ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την σύσταση Ομάδας Έργου για περαιτέρω έλεγχο ασφάλειας λειτουργίας των Σχολικών και Αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση απόδοσης ευθυνών, καθώς αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη», σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ως Δήμαρχος Σερρών από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, που προκάλεσε τον θάνατο του 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών δεσμεύτηκα για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, προς πάσα κατεύθυνση, συνεργαζόμενος πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και παράλληλα με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα του δυστυχήματος, με εντολή μου διατάχθηκε κατεπείγουσα διερεύνηση και αναφορά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σερρών για όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Επιπλέον, έχω, ήδη, διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διαπίστωση τέλεσης ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων από προσωπικό που υπηρετεί στον Δήμο Σερρών.

Παράλληλα, με κατεπείγουσα απόφασή μου, ήδη, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την σύσταση Ομάδας Έργου για περαιτέρω έλεγχο ασφάλειας λειτουργίας των Σχολικών και Αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Ταυτόχρονα, υπέβαλα αίτημα ως μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε για ορισμό κατεπείγουσας συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για τις υποδομές και τον έλεγχο ασφαλείας όλων των Σχολικών και Αθλητικών μονάδων που διαχειρίζονται οι Δήμοι.

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη τραγωδία, που συγκλόνισε και βύθισε στο πένθος όλο τον Δήμο Σερρών. Μαζί με τον πόνο και τη θλίψη για την αδιανόητη απώλεια του μαθητή του 9ου Δημοτικού Σχολείου υπάρχει στο μυαλό όλων μας ένα μεγάλο «γιατί».

Μέσα σε μία τέτοια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, είναι αλήθεια ότι δεν έπρεπε να θέσω, στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, ερωτήματα για τα «πώς» και τα «γιατί» της υπόθεσης από τη στιγμή που η έρευνα των αρχών βρισκόταν και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως πατέρας, ως άνθρωπος προερχόμενος από οικογένεια εκπαιδευτικών αλλά και ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, κατανοώ την αγωνία και τη ψυχική κατάσταση του Διευθυντή, των δασκάλων και των γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση απόδοσης ευθυνών, καθώς αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη.

Η συνεχής συνεργασία του Δήμου Σερρών, που υπήρχε και θα υπάρχει με όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και την εκπαιδευτική κοινότητα είναι καλή και δεδομένη.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της συνεργασίας καλώ σε άμεσες συναντήσεις του Δήμου Σερρών με Α) τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών, αίτημα που έχω, ήδη, εκφράσει στον Πρόεδρο του Συλλόγου τις προηγούμενες ημέρες και Β) τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αθηνά Οικονομάκου – «Απορώ πώς άντεξα, τους έλεγα ότι θα πεθάνω και γελούσαν»

Εύα Καϊλή – Τι υποστήριξε στις βελγικές αρχές