CuteCute

ΤΠΚ Βλαχάκος – Το νέο πλοίο-όπλο του Ναυτικού εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό

ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ: Το νέο πλοίο του Στόλου μας παραδόθηκε σήμερα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας παρουσία του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε πως κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητος. Παράλληλα αναφερόμενος στο όνομα της πυραυλακάτου τόνισε πως το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοσή της: οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες.

Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της ιστορίας: Ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο.

ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ: Το νέο πλοίο του Στόλου μας

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΝ στην Τελετή Ονοματοδοσίας και Ένταξης στο ΠΝ του
ΤΠΚ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ

Η ένταξη κάθε νέας μονάδας στο δυναμικό του Στόλου, συνιστά την εκπλήρωση μιας ιδιαίτερης για εμάς προσμονής, εξύψωσης του ηθικού, αλλά και δημιουργίας προσδοκιών, αφού σηματοδοτεί την προαγωγή των δυνατοτήτων και της μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Με την ένταξη του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ στο στόλο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε σοβαρές καθυστερήσεις και απαιτήθηκαν υψηλού ρίσκου πρωτοβουλίες από την πολιτεία και το ΠΝ για την ολοκλήρωσή του. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ασφαλώς υπήρξε η συμβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Καθώς οι προκλήσεις σήμερα κλιμακώνονται περισσότερο από ποτέ, οι καθημερινές επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν.

Η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων, έγκαιρα αποτύπωσε αυτή τη νέα πραγματικότητα και αποτελεί την πυξίδα για το Ναυτικό της επόμενης 15ετίας. Ένα Ναυτικό ισχυρότερο και με περισσότερες ασφαλώς δυνατότητες από το σημερινό.

Η υλοποίηση Δομής Δυνάμεων απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό από το ΠΝ, προσήλωση, συνέπεια και απόλυτο ορθολογισμό και προτεραιοποίηση στη διάθεση των περιορισμένων σε κάθε περίπτωση πόρων τα επόμενα χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση, το Ναυτικό βρίσκεται σε καθημερινή βάση στις θάλασσες, προβάλλοντας τη Σημαία μας.

Το γεγονός αυτό είναι προϊόν της τιτάνιας προσπάθειας που περιλαμβάνει σχολαστικό επιτελικό σχεδιασμό από το ΓΕΝ αλλά και ένα εξαιρετικό πρωτογενές έργο που επωμίζονται πρωτίστως ο Αρχηγός Στόλου και ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού με τα επιτελεία τους.

Τελικά όμως το βάρος πέφτει στον άνθρωπο, και οι άνθρωποί μας με την κουλτούρα τους, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό τους είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά.

Γυναίκες και άνδρες του Στόλου,

Η πατρίδα και το καθήκον απαιτούν από εσάς και τα καράβια σας να βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή, προμάχοι και σημαιοφόροι. Αυτό κάνατε πάντα και αυτό απαιτούμε από εσάς να εξακολουθήσετε να κάνετε.

Να ταξιδεύετε, να κινδυνεύετε και να υπερασπίζετε την πατρίδα στις θάλασσες, με τον τρόπο που εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.

Σας διαβεβαιώ όμως ότι οι κόποι σας δεν περνούν απαρατήρητοι. Η πολιτεία αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας, και εμφατική επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα μας φέρνει ξανά στο νου τους ήρωες των Ιμίων.

Το όνομα του τότε Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου μαζί με αυτά του Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, αγαπητού και αξέχαστου συμμαθητή μου, και του Ανθυπασπιστή Έκτορα Γιαλοψού, έχει ήδη περάσει στην ιστορία και κοσμεί το πάνθεον των ηρώων της χώρας.

Και αποτελεί μεγάλη μας τιμή σήμερα, που ο αδελφός του ήρωα κύριος Νικόλαος Βλαχάκος, θα είναι ο ανάδοχος του πλοίου που θα φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,
Κυρίες και Κύριοι,

Στο Πολεμικό Ναυτικό ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Στις προκλήσεις απαντούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, και σας διαβεβαιώ, πως σε κάθε περίπτωση τα πλοία μας και τα άξια πληρώματά τους, πιστά στις αξίες και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάντα έτοιμα να εκπληρώσουν στο ακέραιο την αποστολή τους.

Τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ προτρέπω να εργαστούν άοκνα, ώστε πολύ σύντομα ο Στόλος να αξιοποιήσει πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου μας πλοίου.

ΒΖ για την έως τώρα προσπάθεια. Σας εύχομαι καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.
Σας ευχαριστώ.

Tα χαρακτηριστικά της πυραυλακάτου «Βλαχάκος»

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» είναι τύπου Super Vita. Στην Ελλάδα η κλάση έλαβε το όνομά της προς τιμή του Νικόλαου Ρούσσεν, διακεκριμένου αξιωματικού σε υποβρύχια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τραυματίστηκε θανασιμα κατά τη διάρκεια στάσης και ενώ βρισκόταν επικεφαλής ναυτικού τμήματος για την επανακατάληψη της κορβέτας Αποστολης. Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο, ενώ η εταιρεία Vosper Thornycroft Controls παρέχει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα διαχείρισης του σκάφους, τον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα συστήματα αντιμέτρων.

Διαστάσεις: 61,9 / 9,5 / 2,8 μέτρα
Εκτόπισμα: 670 τόνους
Πρόωση: 4 MTU 16V 595 TE 90
Ταχύτητα: 34,5 κόμβοι
Πλήρωμα: 45

Οπλισμός:

8 Κ/Β Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3
1 πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido της OTOBREDA
2 πυροβόλα 30mm της OTOBREDA
1 αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 Κ/Β

Επιχειρησιακές Δυνατότητες
Οι ΤΠΚ SUPER VITA μπορούν να επιχειρούν σε κατάσταση θαλάσσης 5 και να επιβιώνουν σε κατάσταση θαλάσσης 7. Έχουν δυνατότητες Διοικήσεως και Ελέγχου ομάδος πλοίων με ικανοποιητικές ευκολίες εξωτερικών και εσωτερικών επικοινωνιών, τακτικό σύστημα, σύστημα LINK-11 και δορυφορικές επικοινωνίες. Η διεύθυνση πυρός (Κ/Β, πυροβόλων) γίνεται με χρήση συστημάτων που δύσκολα εντοπίζονται και παρεμβάλλονται. Η Α/Α άμυνα του πλοίου γίνεται με CIWS RAM και πυροβόλων. Δύναται να εκτελεί συγκαλυμμένες επιχειρήσεις με “αθόρυβο πλου”, χαμηλή “ηλεκτρομαγνητική υπογραφή” (RCS) και χαμηλή “υπέρυθρη υπογραφή” (I.R.).

 

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν – Αύριο η προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας

Πιστολίδι στου Ζωγράφου – Μητέρα 17χρονου που είχε απαχθεί. «Μαχαίρωσαν 80 φορές τον σύζυγό μου»