AngryAngry OMGOMG

«Τρέμουν» πολιτικοί και δημοσιογράφοι – Αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο αποκαλύπτει τις μυστικές υποκλοπές

Πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί τρέμουν μπροστά στις αποκαλύψεις που αναμένονται να «σκάσουν» λίαν συντόμως. Και αυτό διότι έρχεται ένα «μυστικό» ηλεκτρονικό – ψηφιακό αρχείο που θα έχει στη διάθεσή της τις επόμενες εβδομάδες ελεγκτική υπηρεσία στο Μαρούσι, θα αποκαλύπτει αμέσως και άλλες τυχόν παράτυπες ή παράνομες παρακολουθήσεις των επαγγελμάτων αυτών που δεν έχουν γίνει αντιληπτές μέχρι σήμερα!

  • Μέσω του ειδικού αυτού αρχείου που αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Σεπτεμβρίου, μπορεί να εντοπίζεται, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», αυτόματα αν ένας αριθμός τηλεφώνου ήταν ή είναι ακόμη στη «λίστα» των επισυνδέσεων της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. Κάτι που μέχρι τώρα ήταν ανέφικτο αφού όλα τα σχετικά έγγραφα ήταν μόνο σε έγχαρτη μορφή και δεν υπήρχε καμία δυνατότητα εξέτασης και αντιπαραβολής.

«Ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης»

  • Η «ψηφιοποίηση» των συνακροάσεων από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις, μετά το «σκάνδαλο των υποκλοπών», ύστερα και από την κυβερνητική παραδοχή για την παρακολούθηση από το σύστημα συνακροάσεων της ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του τότε ευρωβουλευτή και αμέσως μετά και προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη.
    Με συμπληρωματικό στοιχείο για τα «κενά» στις σχετικές διαδικασίες, ότι η προαναφερόμενη ελεγκτική αρχή στην τελευταία έκθεσή της είχε αναφερθεί στην «ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης και του κινδύνου παρατυπιών, στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου με εισαγγελικές διατάξεις, χωρίς να κατατίθεται σχετική αιτιολογία».

Όπως, δηλαδή, συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η υπόθεση αυτή αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές δικαστικές έρευνες ενώ αναμένεται και διερεύνησή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

  • Δίδυμες παρακολουθήσεις

Την ίδια ώρα νέα ερωτήματα δημιουργούνται για την υπόθεση μετά από ισχυρισμούς ατόμων από το περιβάλλον του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη προς «Το Βήμα» ότι «ο κ. Δημητριάδης δεν γνώριζε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, το πληροφορήθηκε κι αυτός μαζί με τον Πρωθυπουργό».

  • Συμπληρώνοντας ότι «θα ήταν αφελής να εμπλακεί σε παρακολούθηση πολιτικού προσώπου και να πλήξει έτσι την κυβέρνηση όταν αυτό θα αποκαλυπτόταν».

Περαιτέρω ερωτήματα όμως γεννώνται και για το παρασκήνιο της υποκλοπής των συνομιλιών προέδρου του ΠαΣοΚ. Φαίνεται τελικώς ότι η παρακολούθηση έγινε σε δύο διαφορετικές φάσεις με τυχόν ενεργοποίηση ομάδας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιωτών που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator, με το οποίο επίσης είχε επιχειρηθεί να παγιδευθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη τον Σεπτέμβριο του 2021.

  • Σε ένα δίδυμο παρακολουθήσεων, από ΕΥΠ και Predator, που είχε καταγραφεί λίγο νωρίτερα και με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Κι όλα αυτά βεβαίως πλαισιωμένα από πρόσφατο δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας ότι το λογισμικό Predator διαχειρίζεται στην Ελλάδα η εταιρεία Intellexa (σχετικό δημοσίευμα στο προηγούμενο φύλλο του «Βήματος»), όπου φαίνεται να συμμετέχουν ιδιώτες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με πολιτικούς παράγοντες και στελέχη μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας.

Προειδοποιήσεις «εκτροπής»

Το νέο ηλεκτρονικό αρχείο για τους παρακολουθούμενους από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. (υπολογίζονται σε περίπου 20.000 ετησίως) θα δημιουργηθεί από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η δημιουργία του αποφασίστηκε παρότι από στελέχη των αρχών ασφαλείας είχαν διατυπωθεί ερωτήματα για τον κίνδυνο διαρροών προς υπόπτους εγκληματικών ενεργειών αν δεν υπήρχε στεγανοποίησή του.

  • Σταδιακά στο αρχείο αυτό θα εισέλθουν και τα δεδομένα συνακροάσεων από τα προηγούμενα χρόνια. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «από ιδρύσεως της ΑΔΑΕ, κατά το έτος 2003 μέχρι και σήμερα, ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν επέτρεπαν την αποτελεσματική λειτουργία του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Αρσης του Απορρήτου αφορούσε τον μη μηχανογραφημένο τρόπο διαβίβασης των διατάξεων εκ μέρους των εκδουσών Αρχών στην ΑΔΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, η Αρχή λάμβανε μόνο το φυσικό σώμα των διατάξεων, σε έγχαρτη μορφή – κάτι που δεν επέτρεπε την ηλεκτρονική επεξεργασία τους.

Ο νόμος δεν προβλέπει αιτιολόγηση

  • Με τη νέα ρύθμιση θα καταστεί για πρώτη φορά εφικτή η ηλεκτρονική ανάγνωση και επεξεργασία των διατάξεων και των βουλευμάτων και θα είναι δυνατή – με τη βοήθεια ειδικών, κατάλληλων προς τούτο εφαρμογών – η εξαγωγή σημαντικών ποσοτικών και ποιοτικών συμπερασμάτων σχετικά με την άρση του απορρήτου». Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ στην τελευταία της έκθεση επισήμαινε τους κινδύνους παρατυπιών στις παρακολουθήσεις.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Στην άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ο νόμος δεν προβλέπει υποχρέωση αιτιολόγησης της σχετικής απόφασης. Μολονότι είναι φανερό ότι η επιλογή αυτή του νομοθέτη συναρτάται με την ανάγκη διαφύλαξης πληροφοριών που ανάγονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους και της ασφάλειάς του, είναι, εν τούτοις, αξιοσημείωτο το προαναφερθέν γεγονός, ότι δηλαδή στην άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν απαιτείται τέτοια αιτιολογία. Ειδικότερα, η παράλειψη αιτιολογίας αποκλείει τον δικαστικό έλεγχο ως προς την τήρηση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας και της αρχής της αναλογικότητας – γεγονός που θέτει αυτοτελή ζητήματα σε σχέση με τις αρχές και τα minima του κράτους δικαίου».

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Στα δύο η περιουσία του Παντζόπουλου – Θα μοιραστεί 30 εκατομμύρια ευρώ με τον αδελφό του…

Θρίλερ στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της! Τι συνέβη;