AngryAngry

Γιατί το σημείωμα του Παπαναούμ καίει κόσμο; – Η αλήθεια του γυμναστή πρίν δώσει τέλος στη ζωή του

Περίμενα μετά την αυτοκτονία του Παπαναούμ να βγούν πολλοί και να αμφισβητήσουν τα γραφόμενά του. Και είναι λογικό. Μιας και τα ονόματα που αναφέρει αλλά και ο τρόπος δράσης τους είναι πέρα ώς πέρα παραβατικός.

 

  • Θα δούμε τις επόμενες ημέρες δικηγόρους να παρελαύνουν απο τηλεοπτικά παράθυρα και να προσπαθούν να μας πείσουν για τους ισχυρισμούς των πελατών τους. Αλλά και διάφορους μαϊντανούς-αναλυτές που θα βρουν την ευκαιρία να βγούν απο τη λήθη τους.

Το θέμα είναι αν οι αρχές θα φτάσουν μέχρι το κόκαλο. Και αυτό αναμένεται να γίνει μιας και μαθαίνω πώς το κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών που ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη συλλέγει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Αυτό σε συνδυασμό με κάποιες εσωτερικές μεταθέσεις αστυνομικών στον Βορρά… βοηθάει πολύ την έρευνα και δεν την καθυστερεί.

 

Τι λένε οι ειδικοί για τους αυτόχειρες;

Άτομα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα – ευρέως ή τοπικώς – αλλά και άτομα που είχαν μια σταθερή, άνω του μέσου όρου, οικονομικοκοινωνική θέση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για άνδρες ηλικίας 35 ώς 55 ετών. Είναι αφενός η γενιά που κατεξοχήν βιώνει το μεγαλύτερο φορτίο σήμερα, καθώς επωμίζεται τα βάρη των μεγαλύτερων και των μικρότερων, κι αφετέρου εκείνοι που τους είναι πιο δύσκολο να «μεταβολίσουν» ματαιώσεις.

Όταν, λοιπόν, ξαφνικά σταματούν να είναι οι στυλοβάτες, όταν στερούνται εισοδήματα ή βρίσκονται στις ουρές των ανέργων, αισθάνονται προσωπική ανεπάρκεια και αδυναμία, καθώς «καταρρέει» σε συμβολικό επίπεδο η ταυτότητα και η αυτοεικόνα τους. Έχουν την αίσθηση ότι απέτυχαν ως πατέρες, σύζυγοι και άνδρες, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τα απαραίτητα στην οικογένειά τους, ντροπιάζοντάς την κατά αυτόν τον τρόπο. Πέρα από τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν, η εργασία, η οικονομική επιφάνεια και η κοινωνική αυτοπεποίθηση που συνδέεται με αυτήν επηρεάζει σε πολλά επίπεδα τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους, ακόμα και αν είναι οι φίλοι, οι συγγενείς, ο σύντροφος (Μπούρας & Λύκουρας, 2011).

 

Δεν έχουν χάσει τα πάντα, αλλά δεν μπορούν να συντηρήσουν τον τρόπο ζωής που είχαν συνηθίσει τόσο οι ίδιοι όσο και η οικογένειά τους, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Αισθάνονται ότι «ξέπεσαν» και ντροπιάστηκαν. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, στην ξαφνική και σχεδόν βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Η αυτοχειρία τους δεν είναι τόσο διαμαρτυρία, όσο ομολογία «αποτυχίας» σε μια κοινωνία, όπου η οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία ή αποτυχία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όσο για το σημείωμά που αφήνουν πίσω τους; Είναι πε΄ρα ώς πέρα αληθινό… μιας και έτσι θεωρούν πώς εξιλεώνονται.

 

 

Κλασικό παράδειγμα υπήρξε ο Γιώργος Παπαναούμ. Ο Γυμναστής με τρία παιδιά και πατριός της 17χρονης που με την κατάθεση της διέλυσε το αφήγημα της Μπίκα περί ομαδικού βιασμού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθεί η ιστορία εις βάθος. Μένει να δούμε… τα αποτελέσματά της… με τις μυημένες παρέες της Θεσσαλονίκης να “κελαηδάνε” πολύ τις τελευταίες ώρες…

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε την να ξαπλώνει για πάρτη του – Αυτή είναι η αληθινή σχέση της Μακρυπούλια με τον Δέδε

Θρήνος στην Τηλεόραση – Νεκρός ξαφνικά ο Γιώργος Σταματόπουλος