OMGOMG

Εφιάλτης οι μωβ μέδουσες – Εξαπλώνονται σε πολλές παραλίες. Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Τo καλοκαίρι του 2022 αναμένεται, όπως και την περσινή χρονιά, μεγάλη έξαρση της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις σωστές οδηγίες για πρώτες βοήθειες, που αφορούν το συγκεκριμένο είδος.

 

Για την εμφάνιση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Ο Επαμεινώνδας Χρήστου εξήγησε ότι, οι μωβ μέδουσες δεν εμφανίστηκαν φέτος στις ελληνικές παραλίες, αλλά πρόκειται για πληθυσμό που υπήρχε από πέρυσι.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού θα βγουν», είπε, διευκρινίζοντας ότι, «από το κέντρο του Αιγαίου παρασύρονται από τα ρεύματα και ανάλογα με το ρεύμα φεύγουν πάλι». Ερωτηθείς για το αν μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απάντησε αρνητικά, καθώς πρόκειται για «ανοιχτή περιοχή όπου οι πληθυσμοί μετακινούνται».

Αναφορικά με το ποιες παραλίες θα έχουν πρόβλημα, είπε πως «δεν θα έχει μία παραλία πρόβλημα, αλλά πολλές για λίγες μέρες». Τέλος, σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, είπε πως θα πρέπει να προσέχουμε να μην μας τσιμπήσει, αφού το αόρατο πλοκάμι της φτάνει και τα δύο μέτρα και δεν είναι ορατό.

Η μωβ μέδουσα σαρώνει ήδη τις παραλίες της δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε: Κέρκυρα, Παξούς και Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και στον Αμβρακικό κόλπο.

«Τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε μετά από τσίμπημα της μωβ μέδουσας τα συχνά έχουν να κάνουν με κεφαλαλγία δηλαδή πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, διάρροια, πτώση της αρτηριακής πίεσης καθώς και επίσης και πιθανή δύσπνοια» επισήμανε η δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα.

Η μωβ μέδουσα θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Συμπτώματα μετά από επαφή με τη μωβ μέδουσα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Γιώργος Τσαλίκης – Ο μικρότερος γιος του είχε γενέθλια και μας τον παρουσιάζει για πρώτη φορά

Τι νεότερο γνωρίζουμε για την παιδική ηπατίτιδα – Ποια περιστατικά έχουν σοβαρή κλινική εικόνα