Εικόνα ΣΟΚ στη Ροδόπη – Γέμισε με νεκρά ψάρια η λίμνη Ισμαρίδα

Εικόνα απόκοσμη. Λές και βγήκε απο ταινία θρίλερ. Αυτή την εικόνα αντίκρυσαν χθες το πρωϊ οι ψαράδες στη Λίμνη. Και πιστέψτε με. Η στεναχώρια και η αγωνία τους ήταν πολύ μεγαλύτερη απο τον πανικό τους.

 

Με νεκρά ψάρια γέμισε η λίμνη Ισμαρίδα και ο χείμαρρος Κομψάτος, στον νομό Ροδόπης. Οι υπηρεσίες έλαβαν δείγματα από τα ψάρια για να διαλευκανθούν τα αίτια των μαζικών θανάτων, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση και ταφή τους. Το φαινόμενο αποδίδεται στον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλών εκροών φρέσκου νερού στη λίμνη και ευτροφισμού, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν.

 

 

 

Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό την Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε το σημείο κλιμάκιο της διεύθυνσης Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Βούζης, αναπλ. προϊστάμενος της διεύθυνσης, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια. «Τα ευρήματα της αυτοψίας παραπέμπουν σε περιβαλλοντικά αίτια. Το πιθανότερο είναι τα ψάρια να πέθαναν από ασφυξία, καθώς οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν μείωση του οξυγόνου, την οποία επιτείνουν φαινόμενα ευτροφισμού. Η αλήθεια είναι ότι η ροή του φρέσκου νερού τόσο στην Ισμαρίδα όσο και στον Κομψάτο ήταν φέτος μειωμένη, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

“Big Brother” Η εξομολόγηση του αμφιλεγόμενου Θέμη – «Στα 13 μου πήγα για πρώτη φορά…»

Σοφία Ζαχαράκη – “Καμία ανοχή σε μαθητές χωρίς μάσκα”