Τροχαίο με μαύρη Corvette. Με ποινή τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης απειλείται ο οδηγός

Το συγκεκριμένο αδίκημα με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα διώκεται-σύμφωνα με το dikastiko-σε βαθμό κακουργήματος και προβλέπει πιο αυστηρές ποινές για ασυνείδητους οδηγούς. Τι σημαίνει αυτό σε απλά Ελληνικά;
Πώς με ποινή τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης απειλείται με βάση τις διατάξεις και τη δίωξη που του ασκήθηκε, ο οδηγός της μαύρης Corvette που τον περασμένο Φεβρουάριο παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε τον 25χρονο μοτοσυκλετιστή  Νάσο Καρανίκα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Γλυφάδας.
Κι αυτό γιατί από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία κατανάλωσης αλκοόλ και συνεπώς η δίωξη σε βάρος του  αφορά (και) το αδίκημα της «..επικίνδυνης οδήγησης από οδηγό που δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια  εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος και λόγω της διενέργειας επικίνδυνων ελιγμών, από την οποία προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ο θάνατος ανθρώπου».  
 
 
 
 
 
 
 
 
Συγκεκριμένα το διαφοροποιημένο άρθρο βάση του οποιου ασκήθηκε η δίωξης αναφέρει: Aρθρο 290Α ΠΚ

  1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

  1. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή”.

Και ανθρωποκτονία εξ αμελείας
Επίσης διώκεται :
–         για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος και
–         για παράβαση του άρθρου 43 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που αφορά στην εγκατάλειψη του θύματος.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τηλεγλάστρα έπιασε με καθυστέρηση τον… Μάη. Τα πλαστικά και τα λουλούδια

Συμβαίνει ΤΩΡΑ-Οδύνη στην κηδεία της 14χρονης Ευφροσύνης-Καλό ταξίδι μικρή μου