Κορονοϊός και απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι αλλάζει τις πρώτες ημέρες του Μαΐου

Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του πλάνου για την άρση των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η ανακοίνωση αναμένεται – εκτός απροόπτου – τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός-σύμφωνα με το newsit-θα έχει αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις σήμερα με την ομάδα των ειδικών επί της υγείας και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και με την task force που έχει δημιουργηθεί για την εκπόνηση του πλάνου.
Το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων στις 4 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.

  • Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, είναι σαφές πως από την 4η Μαΐου τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακινήσεων θα καταργηθούν, αλλά ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις “εκτός έδρας”, δηλαδή από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αντίστροφα.

 
Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, θα υπάρξουν μόνο συστάσεις για αυτοπεριορισμό, καθώς, όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, τίθεται και ηθικό ζήτημα και όχι μόνο πρακτικό εάν διατηρούνταν μόνον γι’ αυτούς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, θα παραμείνει να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας πάνω από αυτές τις ομάδες.
Το ζήτημα του αυτοπεριορισμού, άλλωστε, αναμένεται να θίξει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, επισημαίνοντας αφενός όσα κερδήθηκαν με τη υπεύθυνη στάση των πολιτών εδώ και δύο μήνες περίπου, αφετέρου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Κυρίως διότι είναι πολύ πιθανό – όπως ήδη έχει πει ο κ. Μητσοτάκης – ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να εμφανιστεί το φθινόπωρο και η κατάσταση να είναι το ίδιο δύσκολη, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο του κορονοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θρίλερ. Ποιος σκότωσε τον Βασίλη στη Λεωφόρο Μαραθώνος;

Φρίκη στον Πειραιά. Τον πήρε ο ύπνος στο λιμάνι και πνίγηκε