Κορονοϊός ΤΩΡΑ-Αυτά είναι τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες

Για το ολοκληρωμένο πακέτο, που σκοπεύει να απορροφήσει τους σοβαρούς κραδασμούς στην Ελληνική οικονομία τον Απρίλιο εδόθησαν κατευθύνσεις απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Στέλιου Πέτσα, του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Άκη Σκέρτσου και του Άλεξ Πατέλη.

Οι κύριοι Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης πρίν απο λίγο ανακοίνωσαν:

 

Ο κύριος Σταϊκούρας:

1. Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα την λάβουν.

2. Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων και καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων οφειλών προς την Εφορία. Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας για το 99% των επιχειρήσεων, που καλύπτονται από τα μέτρα προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία. Για τις βεβαιωμένες οφειλές Απριλίου παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

3. Καλύπτονται 700.000 ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που συνιστούν το 76% του συνόλου.

4. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων 1 δισ. απευθείας από το κράτος.

5. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και όσοι εργάζονται στην Πολιτική Προστασία. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.

6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων.

7. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα. Διατίθεται άμεσα από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό των 150.000.000 ευρώ ενώ θα αξιοποιηθούν άμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία.

8. Προβλέπεται δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ και τα 6,5 δισ. ευρώ, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουμε την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός.

 

Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης, έκανε λόγο για «μάχη» από την κυβέρνηση πρώτα στην Υγεία και ύστερα στην Οικονομία.

1. Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο όλη την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των ενήμερων οφειλετών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

2. Όσοι είναι σε προστασία, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντάσσονται σε προστασία, δικαιούνται από τις τράπεζες αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

3. Κατατίθεται το πρώτο δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα επιχειρήσεων έτσι ώστε να είναι σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα να λάβουν χρηματοδότηση άμεσα για να μπορέσει η οικονομία να έχει ρευστότητα.

Οι ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση

1. Στην ΕΡΓΑΝΗ αιτήθηκαν 40% μείωση στο μίσθωμα και αποζημίωση σε εργαζόμενους 800€. Οι επιχειρήσεις αυτές έφτασαν περίπου στις 250.000.

 

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλειδωμένη στο σπίτι… αναπολεί την Μύκονο και "δίνει πόνο"(Βίντεο)

Κορονοϊός ΤΩΡΑ-Τα μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους-Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση μέχρι αύριο