Κορονοϊός ΤΩΡΑ-“Η Ελλάδα θα χάσει πάνω απο 300 ανθρώπους. Δυστυχώς είναι μαθηματικά”

Ο Μαθηματικός Γκάρυ Δισλιάν… που διαμένει στην Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή απο την ακριτική Ορεστιάδα μου έστειλε πρίν απο μερικές ώρες μια ανάλυση του. Στηριζόμενος ξεκάθαρα σε αριθμούς. Αριθμοί που δεν έχουν συναισθήματα. Αλλά δείχνουν το μεγεθος του προβλήματος.

Ένα πρόβλημα που το αναλύει όσο πιο απλά μπορεί παρακάτω… και δίνει και το αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Ότι η χώρα θα ξεπεράσει τους 300 νεκρούς.

Διαβάστε με προσοχή τι γράφει…

 

Σήμερα πιστεύω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να σας περιγράψω με την μαθηματική μου ιδιότητα πως βλέπω να εξελίσσεται η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα και πως θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το πλήθος των συνολικών κρουσμάτων αυτή την στιγμή με τα ελάχιστα δεδομένα που έχουμε.

Το Υπουργείο Υγείας καθημερινά κάνει ελέγχους και διαπιστώνει νέα κρούσματα και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους δεν ελέγχονται όλοι, αλλά κάποια από τα βαριά και ύποπτα περιστατικά που τα περισσότερα έχουν συπτώματα της νόσου,ως και την 20/3/2020 είχαμε 495 θετικά τέστ σε σύνολο 7200 τέστ άρα :

1) Έχουμε μια πιθανότητα (495/7200)*100=6,88% προφανώς αν κάναμε δειγματοληψία αμερόπληπτη και στρωματοποιημένη σε ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού μας θα είχαμε πάρα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό. Δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού μας που έχει θετικό τέστ είναι < 6,88% σίγουρα.

2) Έχουμε σίγουρα πολλά περισσότερα κρούσματα (θετικά τέστ) από τα 495 αφού δεν ελέχθηκε όλος ο πληθυσμός και μάλιστα θα εκτιμήσω παρακάτω ότι έχουμε σήμερα στις 20/3/2020 γύρω στα 5000 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό μας (χοντρική εκτίμηση)

3) Θνητότητα=(θάνατοι / σύνολο κρουσμάτων στον πληθυσμό) έχουμε 10 θανάτους ως τώρα άρα (10/495) * 100= 2,02 % προφανώς όμως σε αυτόν τον υπολογισμό έχουμε λάθος παρονομαστή διότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα του 495 άρα και η “πραγματική” θνητότητα της νόσου είναι πολύ μικρότερη του 2,02% ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

4) Στην αρχή του φαινομένου 5 έως 15 Μαρτίου τα κρούσματα είχαν την εξείς πορεία (9,31,45,66,73,84,99,117,190,228,331) προσεγγίζοντάς τα με μια γεωμετρική ακολουθία με λόγο το λ=1,435 δηλαδή τα κρούσματα κάθε μέρας προσεγγίζονται “αρκετά καλά” από αυτά της προηγούμενης πολλαπλασιασμένα με το λ=1,435,δηλαδή μια ημερήσια αύξηση της τάξης 43,5%.Στο διάστημα 16 έως 20 Μαρτίου έχουμε (331,352,387,418,464,495) εδώ έχουμε αντίστοιχα λ=1,081 δηλαδή 8,1% ημερήσια αύξηση (πολύ μικρότερη της αρχικής 43,5%). Δηλαδή το φαινόμενο εξελίσσεται με πολύ μικρότερη ημερήσια ποσοστιαία αύξηση από τον αρχική, άρα ΤΑ ΜΕΤΡΑ περιορισμού της κίνησης ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ σε έναν μεγάλο βαθμό.Όμως ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ και εφησυχαζόμαστε διότι είναι λάθος να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα αφού δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή τους,καλά είναι να βλέπουμε και την πορεία των θανάτων διότι εκεί δεν έχουμε διαφυγόντα περιστατικά.

 

5) Η πορεία των θανάτων από τις 12/3/2020 που είχαμε τον πρώτο νεκρό ως 20/3/2020 (1,1,3,4,4,5,5,6,10) αθροιστικά καταγεγραμμένοι. Αν κάνουμε την ίδια δουλειά με πριν θα δούμε ότι έχουμε λ=1,33 δηλαδή 33% ημερήσια αύξηση. Δυστυχώς είναι υψηλός ο ρυθμός, ευχόμαστε να πέσει και εκτιμώ ότι θα πέσει γύρω στο ήμιση δηλαδή κοντά στο 1,165 (με κάποιους υπολογισμούς που δεν θα πω εδώ πως) ,φυσικά λόγο των μέτρων που πάρθηκαν και έτσι θα τολμήσω να πω ότι σε λιγότερο από 17 μέρες δηλαδή πριν τις 7/4/2020 θα έχουμε ξεπεράσει τους 100 νεκρούς,δυστηχώς,ελενχόμενη όμως η κατάσταση ακόμα.

 

6) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της “πραγματικής” ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ και των ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ. Σιγουρα θα γίνουν και δειγματοληψείες αμερόληπτες στον γενικό πληθυσμό και θα βρούμε τα πραγματικά κρούσματα στον γενικό πληθυσμό σύντομα.ΟΜΩΣ η λύση μπορεί να δωθεί κοιτώντας τι γίνεται στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι χτες η Γερμανία είχε 68 νεκρούς σε 19837 καταγεγραμένα κρούσματα δηλαδή καταγεγραμένη θνητότητα = (68/19837)*100= 0,34% σε αντίθεση με την ΙΤΑΛΙΑ που έχει (4032/47021)*100=8,57% προφανώς όσο αυξάνονονται τα κρούσματα χάνετα το παιχνίδι διότι καταγράφεις ελάχιστα σε σχέση με τα πραγματικά άρα έχεις μικρότερο παρονομαστή στην θνητότητα ενώ και ο αριθμητής της επειρεάζεται,αφού καταρέει το εθνικό σύστημα υγίας της αντίστοιχης χώρας και λογικά αυξάνονται έστω και ελάχιστα οι θάνατοι.  Σε γενικές γραμμές όμως ο αριθμητής δεν αλλάζει αφού δυστηχώς δεν υπάρχει ακόμα αξιόπιστη θεραπεία άρα είναι σωστός, ( αφού και οι νεκροί μετριώνται όλοι πάντα ),συνεπώς για όλες τις χώρες μεγαλώνει εσφαλμένα η θνητότητα καθώς περνάει ο καιρός αν χρησιμοποιούν τα καταγεγραμμένα κρούσματα για τον υπολογισμό της.Η Γερμανία εκτιμώ έχει κάνει πάρα πολλούς ελένχους και ακόμα μπορεί μάλλον να προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό με τα καταγεγραμμένα κρούσματα τα συνολικά πραγματικά έτσι εκεί γύρω κυμένεται το “πραγματικό” ποσοστό για την θνητότητα και όχι φυσικά κοντά σε αυτό το τεράστιο της Ιταλίας. Επειδή σίγουρα θα έχει χάσει και κάποια περιστατικά νοσούντων από την καταγραφή αυτήν,λογικά ο παρονομαστής και στην Γερμανία θα είναι μεγαλύτερος επεμένως η “πραγματική” θνητότητα τώρα στην Γερμανία μάλλον θα είναι μικρότερη της 0,34% και εκτιμώ θα κυμένεται κοντα στο 0,2% (δεδομένου ότι πριν ελάχιστες μέρες ήταν κάτω και του 0,2%). ΑΡΑ και η ΕΛΛΑΔΑ εκτιμώ έχει “πραγματική” θνητότητα κοντά στο 0,2% και όχι φυσικά το καταγεγραμμένο 2,02% (το οποίο θα δείτε τις επόμενες μέρες να αυξάνεται “εσφαλμένα” με τον μηχανισμό που περιέγραψα παραπάνω ). ΣΥΝΕΠΩΣ για την 20/3/2020 τα “ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ” ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ = ΘΑΝΑΤΟΙ / “πραγματική” ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ = 10 / 0,002 = 5.000 . Έτσι με αυτήν την χοντροκομένη συλλογιστική εκτιμώ όταν θα φτάσουμε τους 100 θανάτους τότε τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα εκείνη την χρονική στιγμή θα είναι περίπου στα 100/0,002 = 50.000 .

7) Πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι μηδενίζοντας τις επαφές μας με σκοπό να μειώσουμε την μετάδοση. Με βάση τον ρυθμό αύξησης των τελευταίων 5 ημερών αν συνεχιστεί έτσι το φαινόμενο το ΠΑΣΧΑ θα έχουμε πάνω από 4.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ( δεδομένου ότι το υπουγείο υγείας θα συνεχίσει να έχει την ίδια πολιτική για το μεγέθος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δείγματος προς εξέταση,εκτιμώ όμως θα τα διευρίνει επομένως θα ξεπεράσουμε κατά πάρα πολύ τις 4.000 καταγεγραμμένα ) επίσης οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 300 και αντίστοιχα τα συνολικά κρούσματα στον γενικό πληθυσμό θα είναι κατά εκτίμηση (βάση των 300 θανάτων) 300 / 0,002 = 150.000 και πάνω και γι΄ αυτό σύντομα θα δούμε και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ αν συνεχιστεί έτσι το φαινόμενο.Για αυτό λοιπόν “Μένουμε σπίτι” και όλα θα πάνε καλά

6 Comments

Leave a Reply
  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η μαθηματική προσέγγιση του συντάκτη του άρθρου! Τον ευχαριστούμε. Προσωπικά, χωρίς να μπορώ να αναλύσω τα μαθηματικά μοντέλα, κάνω συνέχεια σύγκριση στα διαγράμματα με τις αυξητικές καμπύλες των κρουσμάτων και των θανάτων όλων των χωρών από την στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα μέχρι και την κάθε μέρα που διανύουμε εμείς δηλαδή σήμερα 26η-27η μέρα. Νομίζω ότι είμαστε καλά, γιατί φαίνεται ότι παρά την αρχική απότομη και επικίνδυνη διάδοση από το γνωστο γκρουπ των Αγίων Τόπων και τις κυρίες των ΒΠ που πήγαν στο Μιλάνο, μετά τα έγκαιρα μέτρα, σπάει η μετάδοση. Πρέπει να μείνουμε μέσα λοιπόν για να σώσουμε τις οικογενειές μας. Ας αφήσουμε τα δήθεν ηρωικά ότι τάχα μένουμε μέσα για να σώσουμε τους ηλικιωμένους, που εν τω μεταξύ τους βρίζουμε στα σόσιαλ από το πρωί ως το βράδυ. Μένουμε μέσα γιατί φοβόμαστε και γιατί ο ιός δεν γνωρίζει ηλικίες τελικά. Μένουμε μέσα για να αλληλοσωθούμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση!

  2. Μάλλον alina είσαι μικρή και οι γονείς σου δεν είναι σε επικινδυνη ηλικία. Γιατί εγω που έχω χασει τον πατέρα μου πριν 2 χρόνια και η μητέρα μου ειναι 75 τρέμω στο ενδεχόμενο να νοσήσει γιατί θα την κλάψω. Και όχι δεν μπαινουν όλοι να βρίζουν του ηλικιωμένους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν διασπαρεί σε μας σίγουρα θα φτασει στους ηλικιωμένους κ θα τους σκοτώσει. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι εχουν υποκειμενα νοσηματα

  3. Ενδιαφέρουσα αναλυση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή τη στιγμή θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, έπρεπε να ειχε γίνει εδώ και 2 εβδομάδες για να διαρκέσει λίγο και να μειωθεί στη ρίζα της η μετάδοση ! Ο κόσμος θα αγανακτησει, τα μέτρα θα αρθούν πιο γρήγορα από το απαραίτητο, και πάμε για το δεύτερο κύμα που θα έρθει εξίσου δυναμικά.

  4. Από την πολλή κλεισούρα μάλλον δεν έγραψα με κατανοητό τρόπο αυτό που ήθελα να πω. Θα προσπαθήσω πάλι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχω κουραστεί να τσακώνομαι στα σοσιαλ με πολύ κόσμο που ισχυρίζεται ότι …κάνει χάρη στους ηλικιωμένους που μένουν οι νέοι μέσα για να σωθούν οι ηλικιωμένοι. Αυτό με θυμώνει πολύ. Πρώτον, γιατί κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν, αφού ο ίδιος ο ιος δεν χαρίζεται σε κανέναν και πλήττει όλο και πιο μικρές ηλικίες. Δεύτερον, προστατεύοντας εμάς και τους γονείς μας και τα παιδιά μας, τον μικρόκοσμο που λατρεύουμε δηλαδή, σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης και έτσι προστατεύουμε και τους άλλους συνανθρώπους μας, που δεν τους ξέρουμε καν. Όσο για το αν ανησυχώ προσωπικά, όχι ανησυχώ απλά, αλλά τρέμω. Ο πατέρας μου έχει κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδιάς και ανήκει στην πιο ευάλωτη κατηγορία. Είμαστε σε καραντίνα και αποστείρωση μαζί… για όσο πάει. Χωρίς παράπονο. Αρκεί να φύγει η λαίλαπα από πάνω από τα κεφάλια μας.

  5. @Μαρία, η πρώτη κυρία που το έφερε στην Αθήνα, που η κόρη της είναι μαθήτρια του Κολεγίου, και η οποία πήγε με φίλη της και τις κόρες τους στο Μιλάνο και γύρισε με δωράκι τον κορονοιό, καθώς και διάφορες αναγνωρίσιμες της tv που επίσης πήγαν στο Μιλάνο, είναι από τα ΒΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κορονοϊός ΤΩΡΑ. Κουβεντούλα σε ουρά ψαράδικου στο Μενίδι- Ρε είστε καλά;

Τηλεγλάστρα “έκαψε φλάντζα” απο την καραντίνα και μας τα έδειξε όλα