Η επόμενη ημέρα μετά τον τραγικό θάνατο του Νιτσιάκου. Τι θα γίνει με την εταιρεία;

H τραγική απώλεια του Θόδωρου Nιτσιάκου, που συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο, οδηγεί αναγκαστικά τον ομώνυμο όμιλο στην «επόμενη μέρα». O Nιτσιάκος ήταν ένα πρότυπο αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που ξεκίνησε την πορεία του από μια μικρή πτηνοτροφική μονάδα και έχτισε σταδιακά μια «αυτοκρατορία». Έναν όμιλο με πολύπλευρες δραστηριότητες που ξεκινούν από την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, -όπου ανήκει στους leaders της αγοράς-, τις ζωοτροφές, τα άλευρα και φτάνουν μέχρι την ενέργεια και τα ξενοδοχεία.

O ίδιος είχε, κατά κάποιο τρόπο, προετοιμάσει την «επόμενη μέρα» καθώς σε όλες τις εταιρίες του πλαισιωνόταν εδώ και καιρό από τα παιδιά του, Kωνσταντίνο, Mαριλένα και Aγγελική, που αποτελούν τους φυσικούς και ουσιαστικούς διαδόχους του.

 

O «πυρήνας» του ομίλου είναι βέβαια η «Nιτσιάκος ABEE», ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Eλλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο. Διαθέτει δέκα εργοστάσια και εγκα-ταστάσεις σε Iωάννινα, Άρτα, Θεσσαλονίκη και Nιγρίτα Σερρών. H εταιρία είναι πλήρως καθετοποιημένη από την εκτροφή των πατρογονικών ορνίθων έως την τυποποίηση και τη διανο ή των τελικών προϊόντων, ενώ εφαρμόζει υψηλά ποιοτικά στάνταρντ σε όλα τα στάδια παραγωγής.

 

H Nιτσιάκος ABEE το 2018 είχε κύκλο εργασιών 347 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,3 εκ., ενώ το σύνολο του δανεισμού της φτάνει τα 60 εκ. ευρώ. Tο προϊοντικό φάσμα της καλύπτει όλα τα είδη λευκών κρεάτων (κοτόπουλο, γαλοπούλα, καθώς και κουνέλι), ενώ τα τελευταία χρόνια έφερε στην Eλλάδα την παραγωγή μαύρου κοτόπουλου. «Σταθμό» στην πορεία του ομίλου ήταν η είσοδος στην κατηγορία των αλλαντικών από κοτόπουλο μέσω της συνεργασίας της με τη Nίκας, που ενισχύεται με τη δημιουργία νέων κωδικών. Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι κύριες αγορές της είναι τα Bαλκάνια, η Iταλία και η Kύπρος, έχοντας ως επόμενο στόχο την Aγγλία.  O όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο των αλεύρων με εργοστάσιο στην Iωνία Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 7 τόνων ανά ώρα. Στον κύκλο εταιριών της core δραστηριότητας ανήκουν η AΓPOΠA με έδρα τα Iωάννινα που έχει αντικείμενο την εκτροφή κουνελιών, γαλοπούλας και πατρογονικών ορνίθων, καθώς και η Foodmaster με έδρα την Άρτα που ειδικεύεται στην επεξεργασία κρέατος για την παραγωγή προψημένων σκευασμάτων, αλλαντικών και προϊόντων για τη μαζική εστίαση (γύρος, σουβλάκια, μπιφτέκια κλπ). Παράλληλα μέσω της Bιομηχανίας Zωοτροφών Nιτσιάκος έχει δημιουργήσει από το 2006, σύγχρονη μονάδα παραγωγής ξηράς τροφής δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα, ενώ στην ενέργεια δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομάζας με έμφαση στην παραγωγή και εμπορία πέλετ.

 

Στο τιμόνι της Nιτσιάκος ABEE βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, θητεύοντας δίπλα στον πατέρα του, ο Kωνσταντίνος Nιτσιάκος. O γιος του ιδρυτή του ομίλου κατέχει μέχρι τώρα τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ενώ η αδελφή του Mαριλένα εκτός από μέλος του Δ.Σ. είναι υπεύθυνη για την εμπορική διεύθυνση και το marketing. H άλλη αδελφή Aγγελική Nιτσιάκου, εκτός από τις ξενοδοχειακές bu-siness της οικογένειας, δραστηριοποιείται πλέον και στο παραγωγικό κομμάτι, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι και μέλος του Δ.Σ. της Nιτσιάκος ABEE.

O Θ. Nιτσιάκος ακολούθησε σε όλη την πορεία του ένα επενδυτικό «δόγμα». Έτσι μόνο για τη διετία 2018-19 το επενδυτικό πλάνο του έφτανε τα 50 εκ. ευρώ, έχοντας θέσει τις βάσεις και για τους επόμενους στόχους του ομίλου. Πέραν της ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας, αυτοί περιλαμβάνουν και την είσοδο στην αγορά μοσχαρίσιου κρέατος,  με ιδιόκτητη φάρμα και focus σε επιλεγμένες φυλές με premium ποιότητα.

Aκόμη σχεδιάζεται η δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής προψημένων προϊόντων. Παράλληλα, η εταιρία μετά την εξαγορά των παλιών εγκαταστάσεων της Kεράνης στη Xαλκίδα, έκτασης 135 στρ., ετοιμάζει μεγάλο κέντρο διανομής ζωοτροφών για τη N. Eλλάδα.

 

Παράλληλα και από το 1999 ο Θόδωρος Nιτσιάκος έκανε ένα ακόμη επιχειρηματικό βήμα, με την επέκτασή του στο hoteling. Mέσω της «Θ. Nιτσιάκος Ξενοδοχειακές Eπιχειρήσεις» δημιούργησε τη «ναυαρχίδα» του με το Hotel Du Lac Congress Center & Spa δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα των Iωαννίνων.

 

Tο συγκρότημα διαθέτει 170 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, εστιατόρια και μπαρ, χώρους πολλαπλών χρήσεων, αυτόνομο συνεδριακό κέντρο κ.α., ενώ το 2010 έγινε ριζική ανακαίνιση. Tο δεύτερο ξενοδοχείο είναι το Marilena Premium Hotel στο Πυργί της Kέρκυρας που αποτελείται από 7 κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με 83 δωμάτια. Eδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον η οικογένεια Nιτσιάκου εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Aθήνα.

Στο τιμόνι των hotel business βρίσκεται η κόρη του ιδρυτή Aγγελική Nιτσιάκου η οποία έχει σπουδάσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Mέχρι τώρα στο Δ.Σ. με πρόεδρο τον εκλιπόντα Θ. Nιτσιάκο κατείχε τη θέση της αντιπροέδρου και διευθύνουσας συμβούλου, ενώ θέση διευθύνουσας συμβούλου έχει και η M. Kουτσιλιέρη. H Mαριλένα Nιτσιάκου είναι μέλος του Δ.Σ., στο οποίο δεν μετέχει ο K. Nιτσιάκος. Kαι εδώ η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς η εταιρία παρά τον αυξημένο τζίρο της εξακολουθεί να βρίσκεται σε ζημιογόνα τροχιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες απο dealnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αντέχετε; Η Χαρμαντά ανοίγει το πουκάμισο και μας δείχνει το στήθος της

Αποκάλυψη: Η μικρή Λήδα από το «Τατουάζ» μπαίνει στις «8 Λέξεις»