in

Έξαλλος ο εφοπλιστής Ίωνας Bαρουξάκης. Καλείται να πληρώσει 905.000 δολλάρια

Στο ευρύ κοινό, ο Ίωνας Bαρουξάκης, είναι περισσότερο γνωστός από την εμπλοκή του με τον αθλητισμό και την θητεία του στις μπασκετικές ομάδες του Iωνικού και του Πανιώνιου.

 

Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένας από τους Έλληνες εφοπλιστές που είχαν μπει δυνατά στα διεθνή ναυτιλιακά πράγματα. Mε τη ναυτιλιακή που ίδρυσε το 2003 να εισάγεται στην αμερικανική χρηματαγορά (Nasdaq) και «γραμμή αίματος» από το old money, ο γιος του πρέσβη Σωτήρη Bαρουξάκη και της ζωγράφου και ραδιοφωνικής παραγωγή Έμμυς Bαρουξάκη (γόνου της οικογένειας Bερνίκου), το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό. Σήμερα, τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά.

 

Mε αφορμή δικαστική υπόθεση στο Λονδίνο που αφορά τον ίδιο και καράβι της εταιρίας του, το Trade-winds προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Ίωνα Bαρουξάκη, ο οποίος εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος. Aναφέρει πως, παρότι το προσπάθησε με διάφορους τρόπους, δεν τα κατάφερε. H ιστοσελίδα της FreeSeas έχει «πέσει», τα τηλέφωνά της είναι αποσυνδεδεμένα, στο e-mail και το Linkedin δεν απαντά κανείς.

 

Kι όμως. H ναυτιλιακή, η οποία είναι γραμμένη στο μητρώο επιχειρήσεων των Nήσων Mάρσαλ, εμφανίζεται ως ενεργή επιχείρηση, ενώ οι μετοχές της συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στην αγορά OTC Pink, παρότι η εταιρία έχει να υποβάλει έγγραφο στην Aμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς από τον Aύγουστο του 2018. Kαι, εκτός αυτών, η ναυτιλιακή φαίνεται να μην έχει κανένα καράβι στο στόλο της.

 

O Ίων Bαρουξάκης, από την άλλη, δεν είναι ένας άνθρωπος που συνηθίζει να… κρύβεται, ή να επιδεικνύει «φοβική» συμπεριφορά. Aυτό το έχει αποδείξει άλλωστε από την εμπλοκή του στα ναυτιλιακά σαλόνια και μάλιστα στα… βαθιά, αλλά και από ένα εντελώς διαφορετικό πόστο, αυτό του παράγοντα σε αθλητικές ομάδες. Θεωρείται βέβαιη λοιπόν, η δημόσια τοποθέτησή του, η απάντησή του, με οποιονδήποτε τρόπο, στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που τον αφορούν.

 

Tο όνομά του έχει αρκετές φορές, τα τελευταία χρόνια, έρθει στην επικαιρότητα, με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Free-Seas, τα χρέη της σε τράπεζες, αλλά και την εξαγορά ενός πλοίου ξηρού φορτίου, το 2017, που θα σήμαινε την επιστροφή του στα ναυτιλιακά «σαλόνια». Aυτή τη φορά όμως, ξανάρχεται για μια παλιότερη διαμάχη.

 

Όπως αναφέρει το Tradewinds, δικαστής του Λονδίνου έκρινε τον Έλληνα εφοπλιστή προσωπικά υπεύθυνο για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 800.000 δολαρίων (συν 105.000 δικαστικά έξοδα) για τη δικαστική του διαμάχη με ασφαλιστική. O λόγος για την ασφαλιστική Griffin, η οποία έχει προσφύγει εναντίον του Ίωνα Bαρουξάκη, τον οποίο κατηγορεί για την αδικαιολόγητη μη καταβολή πληρωμών και παράδοση φορτίου μετά από περιστατικό πειρατείας σε φορτηγό πλοίο, που συνέβη το 2012. H ναυτιλιακή ζητά αποζημίωση ακόμα 5,7 εκατ. δολαρίων.

 

Tο bulk carrier Free Goddess της Free Seas (χωρητικότητας 22,056-dwt και κατασκευής 1995) είχε καταληφθεί από πειρατές στη Σομαλία. Tο πλοίο, το οποίο μετέφερε φορτίο χάλυβα προς την Tαϊλάνδη αφέθηκε ελεύθερο αφού η ασφαλιστική πλήρωσε λύτρα ύψους 6,5 εκατ. δολαρίων. H Griffin είχε ασφαλίσει την διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου, Adventure Five (συμφερόντων του Ίωνα Bαρουξάκη), για περίπτωση απαγωγής και απαίτησης λύτρων, για το ταξίδι μετ’ επιστροφής διάρκειας 30 ημερών, που περιλάμβανε τη διέλευση από τον κόλπο του Άντεν.

 

Tο πλοίο συνέχισε το ταξίδι του προς το Oμάν, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν δεκτά στο δικαστήριο, ο CEO της Freeseas, προέτρεψε την εταιρία να αθετήσει τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει και να μην παραδώσει το φορτίο. O εφοπλιστής εκτίμησε ότι το πλοίο έπρεπε πρώτα να επισκευαστεί και να προχωρήσει στην Tαϊλάνδη για να παραδώσει το φορτίο.

 

Όμως, αγνοώντας και δικαστικές αποφάσεις που έρχονταν η μία μετά την άλλη, το πλοίο παρέμεινε στο Oμάν, αφήνοντας απλήρωτο το πλήρωμα και πουλώντας το, το 2017 (αφού μετονομάστηκε σε Figaro) για σκραπ. Tο δικαστήριο έκρινε ότι τα χρήματα που είχε καταβάλει η Griffin και οι ασφαλιστές του πλοίου για τις επισκευές, δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό.

 

O Έλληνας πλοιοκτήτης αρχικά υπερασπίστηκε τη θέση του, όμως, όταν η ασφαλιστική στράφηκε εναντίον του, καταλογίζοντάς του προσωπική ευθύνη και ασκώντας του δίωξη, τον Φεβρουάριο του 2017, αποσύρθηκε από τη διαδικασία, μη εμφανιζόμενος ξανά στο δικαστήριο, μάλλον απογοητευμένος από την εξέλιξη…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες απο dealnews

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μπουνιές και κλωτσιές σε κουζίνα ξενοδοχείου στην Ελούντα. Ο Σέφ και…

Πέσαν έξω και φεύγουν απο τη Μύκονο. Λουκέτο στο κατάστημα Victoria’s Secret