Μόνο εδώ. Η μεγάλη δωρεά του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα

Δεν είναι μόνο σκληρός στη δουλειά τελειομανής και δίκαιος. Είναι και βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος. Και αυτό το καταλαβαίνουν μόνο όσοι είναι κοντά του.

Στη χορεία των μεγάλων Ευεργετών της πατρίδας μας ανήκει ο εφοπλιστής κ. Νικόλαος Διαμ. Πατέρας. Αναρίθμητες και συχνά αθόρυβες οι προσφορές του στην Εκκλησία, σε νοσοκομεία, σε οικογένειες αστυνομικών θυμάτων της τρομοκρατίας, σε Ιδρύματα και φορείς, στην Τέχνη.

Πληροφορήθηκα πως ο δυναμικός εφοπλιστής ανακαίνισε εκ βάθρων και άλλαξε την εικόνα εξωτερικά κι εσωτερικά του ιστορικου ναου του Αγ. Γεωργίου Ριζάρη.

Μια εκκλησία μπροστά από την οποία πολλοί περνάμε καθημερινά, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε την ιστορία της.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην οδό Β. Σοφίας, δίπλα στον σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός».

Είναι ο ναός της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η οποία ιδρύθηκε το 1841 από τους ομογενείς επιχειρηματίες αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, δυο φτωχά παιδιά από το Μονοδένδρι των Ιωαννίνων, που ξενιτεύτηκαν, εργάστηκαν σκληρά, πλούτισαν και στήριξαν σε δύσκολες στιγμές τον αγώνα του Γένους.

 

Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αρμόδιο Βλάχο, ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί δείγμα του λεγόμενου νεοβυζαντινού ρυθμού, καθώς συνδυάζει στοιχεία της νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία.

Η Ριζάρειος μεταφέρθηκε μετά το 1950 σε νέες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι και το κτίριο της κατεδαφίστηκε.

Όμως ο λαμπρός ιστορικός αυτός Ναός θα θυμίζει πάντοτε το όνομα και την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών αδελφών Ριζάρη αλλά και τον θαυματουργό άγιο Νεκτάριο επίσκοπο Πενταπόλεως.

Ως Σχολάρχης της Ριζαρείου Σχολής λειτούργησε στην εκκλησία αυτή επί πολλά έτη. Μάλιστα εντός του ναού ως κειμήλιο φυλάσσεται και τιμάται το στασίδι του Αγίου. Ευχόμαστε στον συμπατριώτη μας δωρητή Νίκο Δ. Πατέρα πλούσια τη χάρη και τα πνευματικά τρόπαια του Μεγαλομάρτυρος και να τον αξιώσει ο Θεός να πρωτοστατήσει σε πολλά ακόμη σημαντικά έργα για τον τόπο μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Σοβαρό τροχαίο με τρία οχήματα χθες το βράδυ (Εικόνες)

Τηλεθέαση. Νέα σφαλιάρα της Καραβάτου στη Σκορδά