Νεκρός την παραμονή της Πρωτοχρονιας ο υπεύθυνος ασφαλείας του Παπανδρέου

O Μανώλης Μπριλλάκης, ο τελευταίος αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής και ο πρώτος αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, έφυγε από τη ζωή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 90 ετών.
Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Μπριλλάκης ήταν αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπήρξε ο τελευταίος αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής και ο πρώτος αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μαζί με τον προερχόμενο από την Αστυνομία Πόλεων Παναγιώτη Ραφτόπουλο. Μετά την αποστρατεία του διατέλεσε νομάρχης Χανίων.
Καταγόταν από τη Σητεία και ως νεαρός αξιωματικός της Χωροφυλακής υπηρέτησε στην προσωπική ασφάλεια του Γεωργίου Παπανδρέου. Αργότερα διατέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής Ασφαλείας Χανίων, διευθυντής Διεθνών και Διακρατικών Υποθέσεων στο Αρχηγείο Χωροφυλακής και διοικητής της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής (ΑΔΧ) Στερεάς Ελλάδος.
Στις 19 Ιανουαρίου 1982 διορίστηκε αρχηγός της Χωροφυλακής με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη. Ο μέχρι τότε αρχηγός, στρατηγός Ριζάς, ο οποίος είχε επιλεγεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποβάλλει την παραίτησή του ήδη από τον Οκτώβριο του 1981 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αλλά ο Σκουλαρίκης του είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του προσωρινά.
Ως αρχηγός της Χωροφυλακής προέβη σε τολμηρές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις (πολτοποίηση φακέλλων πολιτικών φρονημάτων, αποστράτευση χουντικών και ακροδεξιών στοιχείων) ενώ ενδεικτική ήταν η προσπάθειά του να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία είχε τη φήμη άντρου διεφθαρμένων αξιωματικών με εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.
Τον Φεβρουάριο του 1984 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου η επικείμενη κατάργηση και συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και η δημιουργία της νέας Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συστήθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, υπήρξε μια κατάσταση συναρχηγίας, όπου ο Μπριλλάκης ως τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος ως τελευταίος αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων καθοδηγούσαν ταυτόχρονα το νέο Σώμα, προτού αποχωρήσουν και οι δύο και αποστρατευτούν τον Φεβρουάριο του 1985.
Τον Ιούνιο του 1987 διορίστηκε νομάρχης Χανίων από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 1989.
Η κηδεία του Μανώλη Μπριλλάκη θα γίνει τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η παρουσιάστρια… η Πρωτοχρονιά και τα κλάματα για την κόρη της! 

“Power of love 2” : Το ξεμπρόστιασμα της Ζένιας με ιδιοκτήτη πανσιόν στην Πρέβεζα!