Έσκασε ΤΩΡΑ. Χάκερς σκαρώνουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά χτυπώντας πιστωτικές κάρτες στη Βόρεια Ελλάδα!

Έξαρση παρουσιάζουν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα τα κρούσματα απάτης εις βάρος κατόχων πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

 

Για παράδειγμα θύμα επιτήδειων χάκερ έπεσε ένας Σερραίος στις αρχές της εβδομάδας. Ο άτυχος περγαζόμενος έκπληκτος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα με το οποίο ανακάλυψε ότι εκατοντάδες ευρώ που είχε στην χρεωστική του κάρτα, έκαναν φτερά. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τους υπεύθυνους σε υποκατάστημα της τράπεζας οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι βρέθηκε ο ύποπτος και σύντομα τα χρήματά του θα επιστρέψουν στο λογαριασμό του.Τους τελευταίους μήνες καλά οργανωμένες σπείρες πουλάνε μέσω διαδικτύου κωδικούς πρόσβασης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.  Δεκάδες κρυφοί ιστότοποι πωλούν αυτά τα στοιχεία από 7 έως 20 ευρώ ανάλογα με το πιστωτικό όριο της κάρτας που θέλει να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος. Οι χάκερς διαφημίζουν τις παροχές τους δίνοντας ως μικρό «δόλωμα», το πιστωτικό όριο της κάρτας, την χώρα προέλευσης και τον κωδικό για την αγορά της. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται από αυτούς τους ιστοτόπους για χρήση των στοιχείων καρτών μετά την αγορά τους είναι ένα 48ωρο και μετά κλειδώνουν τους κωδικούς, επιδιώκοντας το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και κέρδος. Κυρίως τις περιόδους των γιορτών αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζουν έξαρση. Δυστυχώς οι επιτήδειοι έχουν εντοπίσει και εκμεταλλευτεί κενά ασφαλείας αλλά και την «καλή πίστη» των κατόχων των καρτών και έχουν παρατηρηθεί κρούσματα απάτης σε πολλές περιπτώσεις. Συνηθέστεροι τρόποι εξαπάτησης και ως εκ τούτου αυξημένη προσοχή και επιφύλαξη χρειάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Απατεώνες τηλεφωνούν σε κατόχους καρτών και προσποιούνται τους υπαλλήλους εταιρείας και προφασίζονται βλάβη στην υπηρεσία έκδοσης προπληρωμένων καρτών (pre-paid cards), πείθοντας τους κατόχους να γνωστοποιήσουν τους κωδικούς.

2. Υποκλοπή των κωδικών ασφαλείας με «χακάρισμα» με τη μέθοδο DGA (Distributed Guessing Attack) ειδικά για τις κάρτες τύπου Visa, των οποίων το σύστημα ασφαλείας δεν ενεργοποιείται όταν οι επιθέσεις γίνονται από διαφορετικούς ιστότοπους.

3. Κρούσματα φοροδιαφυγής μέσω τερματικών αποδοχής καρτών – POS. Τα συγκεκριμένα τερματικά συνοδεύονται από μία χρεωστική επαγγελματική κάρτα Mastercard, η οποία συνδέεται με έναν λογαριασμό της επιχείρησης σε ευρώ, με μοναδικό ΙΒΑΝ και βρίσκεται σε τράπεζα εκτός Ελλάδος. Μετά τη συναλλαγή, τα χρήματα μεταφέρονται άμεσα στον λογαριασμό της επιχείρησης εκτός Ελλάδος και ο επιχειρηματίας μπορεί να τα εκταμιεύσει είτε μέσω της Mastercard από ΑΤΜ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να μεταφέρει τα χρήματα όπου επιθυμεί, να δέχεται εμβάσματα κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, αφενός, αποφεύγει τις επιπτώσεις των capital controls και αφετέρου, εμφανίζει τμήμα ή το σύνολο του κύκλου εργασιών στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν φορολογείται στην Ελλάδα. 

4. Ειδικό λογισμικό «παράγει» τυχαία 16ψήφιους αριθμούς (γεννήτριες τυχαίων αριθμών), ορισμένοι εκ των οποίων τυχαίνει να συμπέσουν με πραγματικές, πιστωτικές κυρίως, κάρτες, οι οποίες και χρεώνονται κατά τις συναλλαγές του κατόχου των μέσω διαδικτύου.

5. Παλαιότερες τεχνικές τύπου «νιγηριανής απάτης» (ψευδείς ιστορίες για δήθεν αδυναμία μεταφοράς χρημάτων και εκκλήσεων για βοήθεια) και Phising (παραπλανητικά e-mail και ψεύτικες ιστοσελίδες βιτρίνας για την υφαρπαγή κωδικών/εμπιστευτικών πληροφοριών).

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δολοφονία Τοπαλούδη. Κολλητός του Αλβανού περιγράφει τι συνέβη την ημέρα του εγκλήματος

“Greece next top model”. Στημένο το αποτέλεσμα. Δουλεύουν τον κόσμο